Wykonanie
400 g ugotowanego
makaronu penne500 g
mięsa mielonego1
cebula3 ząbki
czosnku3/4 szkl
soku pomidorowegoszczypta
oreganoszczypta
bazyliimajeraneksólpieprzpół łyżeczki
słodkiej paprykitłuszcz do smażenia300 ml
śmietany 18%2
jajka100 g
mozzarelli z blokuszczypta
chili suszonej w płatkachszczypta
pomidorów suszonychsólpieprz1
pomidororeganoNa patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną
cebulkę i
czosnek, dodać
mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając
mięso. Dodać
przyprawy i
sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany
makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z
jajkami i
przyprawami, zetrzeć
mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną
śmietaną polać
makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki
pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę
sera, posypać
oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 30 min.