ßßß
Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej.
Składniki
Ziemniak
Mięso mielone
Jajko
Ser mozarella
Kapusta pekińska
Sól
Pieprz
Bazylia
Oregano
Majeranek
Chili
Czosnek
Cebula
Wykonanie
500 g
ziemniaków
500 g
mięsa mielonego
1
jajko
1 kulka
mozzarelli
kapusta pekińska
sól
pieprz
bazylia
oregano
majeranek
chili
2 ząbki
czosnku
pół
cebuli
Kapustę
obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć.
Ziemniaki
obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min.
Mięso
wymieszać z
przyprawami
, dodać
jajko
, pokrojoną
mozzarellę
, drobno posiekaną
cebulę
i
czosnek
, Przyprawić do smaku
solą
i
pieprzem
, dodać
oregano
bazylię
majeranek
i szczyptę
chili
. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę
ziemniaków
, na nim całe
mięso
i przykryć
ziemniakami
. Liście
kapusty
zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć
oliwą
i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia na chwilę odkryć by listki
kapusty
przyrumienić.Podawać z
sosem pomidorowym
.
Opublikowany w
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-w.html
Przepisy powiązane
hiszpanskie klopsiki
Zapiekanka makaronowa na szybko
Ogórkowa z pulpecikami
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą
Składniki powiązane (0)