Wykonanie
Postanowiłam koniec z
koncentratem pomidorowym przy robieniu pomidorowej, odkąd spróbowałam tej ze świeżych
pomidorów. Najeść się nie mogłam, dobrze, ze spory gar nagotowałam bo
jadłam ją i
jadłam i mogłabym tak na okrągło. Tego nie da się opisać to trzeba wypróbować. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "
Składniki :6 dużych dojrzałych
pomidorów ok. 575 g3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 duża
cebula1,5 litra zimnej
wody ( dałam domowy
bulion )1 łyżeczka
soli morskiej w płatkach lun 1/2 łyżeczki zwykłej
solipieprz2 łyżeczki miałkiego
cukru150 g
makaronukwaśna
śmietana do podania lub
natka pietruszki według uznania
Pomidory zalewamy wrzatkiem i odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy
oliwę w rondlu i obsmażamy obrany
czosnek do złotego koloru.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zezłocony
czosnek usówamy z rondla. Na
oliwę wrzucamy
cebulę, podsmażamy.
Cebula nam się podsmaża a my odcedzamy
pomidory, chwilę czekamy aż ostygną i obieramy ze skórki. Kroimy w byle jaką kostkę ( Nigella wydrążyła gniazda nasienne ja dałam wszystko ). Dorzucamy do rondla na jakieś 5 minut aż
cebula zmięknie. Po tym czasie zalewamy wszystko
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
sól, odrobinę
pieprzu i
cukier. Mieszamy. Przykrywamy garnek gotujemy około 10-15 minut ( Nigella podaje 20 minut ale u mnie po tym czasie
pomidory już fajnie zmiękły ). Po tym czasie dosypujemy
makaron i jeszcze chwilę gotujemy aż
makaron zmięknie. Odstawiamy na 10 minut przed podaniem (
makaron wtedy dochodzi i fajnie nasiąka zupą ). Podajemy z kleksem
śmietany lub posypaną
natką pietruszki.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni oraz Przedwiośnie i jaka zupa ?