Wykonanie
Znośny Mąż przyniósł do domu koszyk różnokolorowych
pomidorków. Zielone, żółte,
pomarańczowe,
wiśniowe i klasyczne czerwone. Już same oczy jedzą więc z części zrobiłam pomidorówkę z
makaronem. Zupę ze świeżych
pomidorów uwielbiam. Pachnie niesamowicie a do tego obłędnie smakuje. Bardzo prosty przepis, nie wymaga nakładu czasu. Sprawę sobie ułatwiłam bo dzień wcześniej gotowałam rosół.
Składniki:kilka świeżych
pomidorówbulionsól gruboziarnistaświeżo zmielony
pieprznatka pietruszkiłyżka
oliwymakaronśmietanaW rondlu rozgrzałam
oliwę. Wrzuciłam do niej
pomidory pokrojone na połówki, doprawiłam
solą i
pieprzem. Dusiłam około 30 minut aż
pomidory całkowicie zmiękły. Po tym czasie przetarłam je przez sito żeby pozbyć się nasion i skórki.
Pomidorową pulpę zalałam
bulionem i gotowałam jeszcze przez jakieś 15 minut. Zupę podałam z
makaronem i udekorowałam
śmietanowym kleksem i posiekaną
natką. Prawda, że proste?