ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z pomidorów

Pomidorowa z pomidorów

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2013 r. Jest to zupa mocno pomidorowa, pachnąca pietruszką i ma piękny soczyście pomarańczowy kolor. Przygotowana na bazie esencjonalnego pysznego rosołu drobiowego z warzywami jest gęsta i gładka. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory, które są kluczem do uzyskania tej wspaniałej zupy. To właśnie takie słodkie pomidory dojrzewające w słońcu sprowokowały mnie do przygotowania tej potrawy. Warzywa te zaliczają się do rodziny psiankowatych i pochodzą z Ameryki Południowej. Uprawiane są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne, ponieważ uznawano je za trujące. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze, występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. U nas najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywczym jest pomidor zwyczajny. A wracając do mojej zupy jest najlepszą ze wszystkich jakie jadłam, a próbowałam różnych sposobów też na blogu , . Satysfakcjonujące jest tutaj zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i pikantnym. Bezpośrednią inspiracją do przygotowania potrawy była "kwestia smaku". Pomidorowa z pomidorów Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Letnia zupa pomidorowa!!! Tą zupą naprawdę można się zachwycić :-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 10 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) Liczba kilokalorii w porcji: 85 Węglowodany na porcję: 8,88,8 g Tłuszcz na porcję: 4,8 g Białko na porcję: 2,5 g
Składniki:
pomidory : 1 kg
cebula : 1
bulion, rosół lub woda : 500 ml
sól morska : 1 łyżeczka
cukier : 1 łyżeczka
makaron : 100 g
śmietanka kremowa 30 % : 4-5 łyżek
natka pietruszki : kilka gałązek
Przygotowanie:
do dużego garnka wkładam pozbawione skórki, pokrojone pomidory i obraną oraz pokrojoną cebulę
doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając
po tym czasie zupę przelewam przez sito do drugiego garnka przecieram, pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało)
zupę można z grubsza przed przetarciem rozdrobnić ręcznym blenderem
do przetartej zupy dodaję rosół i doprowadzam do zagotowania
doprawiam solą i cukrem, dodaję makaron i ponownie doprowadzam do wrzenia
gotuję przez kilka lub kilkanaście minut,aż makaron będzie odpowiednio miękki (czas gotowania zależy od rodzaju makaronu) od czasu do czasu mieszam na koniec dodaję śmietankę kremową i podaję
doprawiam natką pietruszki
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/08/pomidorowa-z-pomidorow.html