Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2013 r. Jest to zupa mocno pomidorowa, pachnąca
pietruszką i ma piękny soczyście
pomarańczowy kolor. Przygotowana na bazie esencjonalnego pysznego rosołu drobiowego z warzywami jest gęsta i gładka. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże
pomidory, które są kluczem do uzyskania tej wspaniałej zupy. To właśnie takie słodkie
pomidory dojrzewające w słońcu sprowokowały mnie do przygotowania tej potrawy. Warzywa te zaliczają się do rodziny psiankowatych i pochodzą z Ameryki Południowej. Uprawiane są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne, ponieważ uznawano je za trujące. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze, występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości
owoców. U nas najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywczym jest
pomidor zwyczajny. A wracając do mojej zupy jest najlepszą ze wszystkich jakie
jadłam, a próbowałam różnych sposobów też na blogu , . Satysfakcjonujące jest tutaj zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i pikantnym. Bezpośrednią inspiracją do przygotowania potrawy była "kwestia smaku". Pomidorowa z
pomidorów Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Letnia zupa pomidorowa!!! Tą zupą naprawdę można się zachwycić :-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 10 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) Liczba kilokalorii w porcji: 85 Węglowodany na porcję: 8,88,8 g Tłuszcz na porcję: 4,8 g
Białko na porcję: 2,5 gSkładniki:
pomidory : 1 kg
cebula : 1
bulion, rosół lub
woda : 500 ml
sól morska : 1 łyżeczka
cukier : 1 łyżeczka
makaron : 100 g
śmietanka kremowa 30 % : 4-5 łyżek
natka pietruszki : kilka gałązekPrzygotowanie:do dużego garnka wkładam pozbawione skórki, pokrojone
pomidory i obraną oraz pokrojoną
cebulędoprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszającpo tym czasie zupę przelewam przez sito do drugiego garnka przecieram, pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało)zupę można z grubsza przed przetarciem rozdrobnić ręcznym blenderemdo przetartej zupy dodaję rosół i doprowadzam do zagotowaniadoprawiam
solą i
cukrem, dodaję
makaron i ponownie doprowadzam do wrzeniagotuję przez kilka lub kilkanaście minut,aż
makaron będzie odpowiednio miękki (czas gotowania zależy od rodzaju
makaronu) od czasu do czasu mieszam na koniec dodaję
śmietankę kremową i podajędoprawiam
natką pietruszkiSmacznego !!!