ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: piankowo, kawowo, bananowo!

Breakfast's time!: piankowo, kawowo, bananowo!

nazwa

Wykonanie

Znowu banany krzyczały do mnie prosto z lodówki "zjedz nas! zjedz nas!". Znowu postanowiłam nakarmić mamę płatkami owsianymi z samego rana. Znowu podobne smaki, jak przy owsianym kremie a'la "bananowe tiramisu", jednak tym razem wersja nocna i piankowa, puszysta i lekka, jak chmurka. To nic, że dzisiejszy poranek jakby trochę chłodniejszy, sierpień to sierpień, lodówkowe śniadanie jest w sam raz!
Przepis (dwie porcje):
2 banany
3 białka jajek
szczypta soli
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100g płatków owsianych marki Halina
Płatki owsiane i kawę rozpuszczalną zmielić na proszek (za pomocą blendera). Zagotować wodę i mleko. Powoli wsypywać sproszkowane płatki owsiane, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Banany umyć, obrać ze skórki, zmiksować na gładką masę. Dodać dwie łyżki ubitej piany z białek, delikatnie wymieszać. Z pozostałej piany "odłożyć" do osobnej miseczki trzy łyżki. Resztę wymieszać z kremem owsianym. Przygotować dwa słoiczki, do których należy rozłożyć piankowy krem owsiany. Na to rozłożyć pozostałą pianę z białek (wspomniane trzy łyżki, które należało "odłożyć") i na sam wierzch wylać mus bananowy. Wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć i od razu podawać.
Domowe lody cytrynowe czekają w zamrażalniku, ogórki prosto z naszego ogródka i różowiutka rzodkiewka leżą w spiżarni, w koszyczku, jest jeszcze pachnący koperek, gęsty jogurt i śmietanka. Słodkie daktyle, wiórki kokosowe, orzechy. Będzie się działo, oj będzie! Znowu wkraczamy z Domi do kuchni, a jak! Kto jest ciekawy?
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/piankowo-kawowo-bananowo.html