Wykonanie
Dwanaście godzin snu. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak długo spałam. Gdyby nie zapach
kawy roznoszący się po całym domu to pewnie i tak jeszcze przez jakiś czas nie wychodziłabym z łóżka, bo naprawdę miałam wielką ochotę przewrócić się na drugi bok i jeszcze trochę pospać. Jednak moja silna miłość do tego
napoju zwyciężyła, jakoś zrzuciłam z siebie kołdrę, owinęłam w szlafrok i zeszłam do kuchni. Duży kubek
kawy z mlekiem znalazł się w moich dłoniach, rozgrzał od środka, ale ... Ale nie obudził.
Mogę wracać do łóżka? Nie
mogę, za dużo mam do zrobienia. Zacznę od śniadania. Co by tutaj zjeść? ... Może kawę?
Przepis (jedna porcja):3 łyżki
płatków ryżowych marki Halina2/3szkl
mleka + 1/3szkl
wody3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cynamonu1
białko jajka1 łyżka
serka śmietankowego3 łyżki
jogurtu naturalnegoPłatki ryżowe zalać
mlekiem i
wodą, postawić na ogniu. Gotować przez 10-15minut, aż będą gęste, cały czas przy tym mieszając, aby uniknąć przypalenia. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut.Całość zblendować na gładką masę. Połowę masy przełożyć do miseczki i wymieszać z
serkiem śmietankowym. Drugą część masy wymieszać z
kawą rozpuszczalną i
cynamonem.
Białko jajka ubić na sztywną pianę i połączyć z
jogurtem naturalnym. Przygotować wysoką szklankę i nakładać warstwami:
płatki ryżowe zmieszane z
serkiem, następnie
płatki ryżowe z
kawą i
cynamonem, a na samym wierzchu ubita piana z
białkiem z
jogurtem. Posypać
cynamonem i podawać.