ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - WP #53

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - WP #53

nazwa

Wykonanie

Popękał i to straszliwie pomimo tego, że go ponacinałam. Ale to nic. Najważniejszy jest smak - a ten jest uroczy. Chlebek jest mięciutki z chrupiącą skórką. A do tego rósł pięknie (mniej więcej 2 godziny krócej niż zapewniała Zapbook). Mam nadzieję, że uda mi się wykonac jeszcze jeden wypiek zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarni i , bo jeśli będzie chociaż w połowie tak pyszny jak ten, to warto :)
Chlebek (no dobrze, jego część tylko) zjedliśmy na kolację z jajeczniczką a moja córcia skomentowała "Czuję się jak na grillu" :)
Składniki:
300 g mleka
150 g wody
200 g zakwasu (u mnie był żytni)
600 g T 80 ale może być np. pól na pól T 65 i T 55,albo tylko 65 (ja dałam 400 g typ 500 i 200 pszennej razowej)
50 g maki żytniej jasnej (ja dałam ciemną, typ 2000)
100 g płatków owsianych
15 g soli
3 łyżki cukru, albo miodu ,albo melasy ...
Wykonanie:
Włożyć wszystkie składniki do maszynki i niech ona sobie miesza. A jak nie to wyrobić ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia koło 4 godzin. Mniej jeżeli robicie na drożdżach. Odgazować, uformować chlebek, obtoczyć w mace i niech on sobie rośnie w koszyczku, znów jakieś 4 godzinki. Nagrzać piekarnik do 210°,naciac chleb ,wrzucić wodę i piec koło 40 minut. Można tez go spryskać woda i posypać płatkami owsianymi.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/11/Chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi-WP-53.html