Wykonanie
Misja na dzisiaj? Przekonać mamę, że "owsiane" może (a właściwie musi!) być smaczne. Długo się zastanawiałam, co przygotować. Tradycyjna owsianka raczej nie wchodziła w grę, jeszcze jest (było) na to stanowczo zbyt wcześnie. Myślałam nad owsianymi bułeczkami, ale szybko zrezygnowałam, to jakiś taki pomysł ... Zbyt mało owsiany. Później pojawił się pomysł owsianki w wersji pieczonej, ale wizja upalnego poranka sprawiła, że i z tej opcji zrezygnowałam. Nocna owsianka ... Też nie. Myślę, myślę, myślę ... I mam! Owsiana wersja ulubionego deseru mojej mamy. To musiało się jej spodobać/zasmakować! Nie myliłam się!
Przepis (dwie porcje):1 szklanka
wody1/2 szklanki
mleka2
banany50 ml wrzącej
wody2 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
serka mascarpone2 łyżeczki (gorzkiego)
kakao2 łyżki
jogurtu naturalnego80g
płatków owsianych marki HalinaBanany wsadzić na noc do zamrażalnika. Rano zagotować
mleko z
wodą, powoli wsypać
płatki owsiane, cały czas mieszając. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia, na około 10-15 minut.
Kawę rozpuszczalną wsypać do kubeczka i zalać wrzącą
wodą. Po upływie czasu zmiksować ugotowane
płatki owsiane, za pomocą blendera, na gładką masę. Tak przygotowany krem owsiany podzielić na dwie części. Do jednej z nich dolać gotową
kawę, do drugiej
serek mascarpone. Wyjąć
banany z zamrażalnika, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i również zmiksować (z
jogurtem naturalnym). Wyjąć dwa pucharki. W każdym pucharku układać warstwami: owsiany krem
kawowy, mus
bananowy, owsiany krem z
serkiem mascarpone, znowu mus
bananowy. Wierzch posypać
kakao. Podawać (najlepiej schłodzone).