Wykonanie
Praktycznie od razu po przebudzeniu poczułam chęć na coś ciepłego, lepkiego i słodkiego. Nie wiem, czym było to spowodowane; może tym, że pomimo porannej godziny w pokoju nadal było ponuro? Może tym, że wyjście
spod kołdry utrudnione było przez atak chłodnego powietrza? Albo to przez deszcz, który dość mocno stukał o szybę w oknie dachowym, tym samym uniemożliwiając mi dalszy sen.krem owsiany a'la bounty (
kokosowy z kremem "
czekoladowym")Przepis (jedna porcja):KREM
KOKOSOWY:40g
płatków owsianych marki Halina1/2szkl
wody + 1/2szkl
mleka1 łyżeczka stewi3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki
jogurtu naturalnegoKREM "
CZEKOLADOWY":3 łyżki
serka śmietankowego2 łyżki (gorzkiego)
kakaoPłatki owsiane zalać
mlekiem i
wodą. Wymieszać ze
stewią i z wiórkami kokosowymi. Zagotować. Gdy owsianka uzyska odpowiednią konsystencję (dość gęstą), zdjąć z ognia. Odstawić na kilkanaście minut do ostygnięcia. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki.
Serek śmietankowy wymieszać porządnie z
kakao (lub zmiksować). Udekorować nim owsiany krem.I właśnie! Nie martwmy się tym deszczem, wiosna naprawdę przyszła. A ja mam na to dowód. W ogródku. Pachnący, jeszcze nieśmiały, w kolorach fioletu, bielu i żółci dowód. Właściwie nawet kilka dowodów.Wczoraj próbowałam się pożegnać z zimową kurtką, jednak przyznam szczerze, że jeszcze mi to nie wyszło. Jestem jednak dobrej myśli i z dnia na dzień coraz bliżej mi do wiosennego płaszczyka i kolorowej chusty.