Wykonanie
Wybuchowy deser, który spełnia u mnie dzisiaj rolę śniadania. Aksamitny
jogurt naturalny, krem owsiany, domowy
kisiel z
owocu granatu.
Trio pierwsza klasa! Godne powtórki i polecenia. Swoją
drogą granat to naprawdę cudowny
owoc. Chroni
serce, naczynia krwionośne, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych. Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że
granat to "
owoc życia". Oprócz zbawiennych właściwości odżywczych odznacza się również wspaniałym, słodkim smakiem i soczyście czerwonym kolorem. Lubicie?
Przepis (jedna porcja):400g
jogurtu naturalnego1/2
owocu granatu1/2szkl
wody1/2szkl
mleka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej30g
płatków owsianych marki HalinaPłatki owsiane umieścić w rondelku, zalać
mlekiem i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Płatki zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Pestki
granatu umieścić w drugim rondelku, zalać połową
wody. Zagotować. W pozostałej części
wody rozprowadzić
mąkę ziemniaczaną i dodać do wrzących
owoców. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu przez kilka minut, aż uzyskamy gęsty
kisiel. Gotowy
kisiel odstawić do ostygnięcia.
Płatki owsiane zblendować na krem. Gdy krem owsiany i
kisiel będą już chłodne, w wysokiej szklance nakładać kolejno:
jogurt naturalny, krem owsiany,
kisiel, ponownie
jogurt naturalny, krem owsiany,
kisiel. Deser wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Schłodzony wyjąć i podawać.