Wykonanie
Rano zegarek wskazywał wyjątkowo późną godzinę gdy właśnie przewracałam się z jednego
boku na drugi. Jednak po takim wieczorze/po takiej nocy, dłuższy sen był potrzebny. Filmy (co jeden, to lepszy!), nowe smaki, które zachwycały podniebienie,
herbata, duuużo
herbaty, ciepły koc i rozmowy do późna, których najchętniej nigdy by się nie przerywało. Dzisiaj za oknem szaro i ponuro, wieje zimny wiatr; taka pogoda oznacza zapotrzebowanie na cieple, rozgrzewające śniadanie. Do tego w koszyku samotnie leży
owoc granatu, który już od kilka dni czeka na wykorzystanie. Chwila zastanowienia i jest pomysł! Tak więc dzisiaj padło na
płatki ryżowe marki Halina . Z dodatkiem
wanilii,
jabłka i
granatu.
Mleczno-
owocowy poranek.
Przepis (jedna porcja):5 łyżek błyskawicznych
płatków ryżowych marki Halina3/4 szklanki
mleka + 1/4 szklanki
wody1/2
laski waniliićwiartka
jabłkaowoc granatuPłatki ryżowe zalać
mlekiem i
wodą, wymieszać. Do
płatków z
mlekiem wrzucić
laskę wanilii, gotować na małym ogniu, aż uzyskamy odpowiednią, "gęstą" konsystencje. W tym czasie obrać
owoc granatu; umyć i pokroić
jabłko w plasterki. Gdy
płatki ryżowe będą gotowe, przelać je do miseczki (
laskę wanilii wyjąć i wyrzucić). Udekorować plastrami
jabłka i pestkami
granatu. Podawać.