Wykonanie
Kożuch z
mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na
mleku w kubku lub zupie
mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę:
mleczne risotto z... prażonymi kożuchami! :D Wiecie jak genialnie smakują?! :))) I ani odrobina
mleka się nie marnuje! :)Risotto przygotowałam na pełnotłustym
mleku, na słodko - z siekanymi
pistacjami i soczystymi
owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak
mlecznego ryżu z chrupiącymi
pistacjami i orzeźwiającymi
owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Ryż należy ugotować na bardzo gęsto, dolewając do niego w kilku partiach
mleko, a następnie dodać ziarenka
wanilii, które nadadzą całości cudownego aromatu.
Potem wystarczy już tylko odrobinę dosłodzić do smaku, dosypać
pistacje i rubinowe kuleczki - ziarenka
granatu... soczyste i słodkie. "Kropkę nad i' stanowią tu prażone kożuchy, które proponuję Wam przygotować przed samym risotto, aby miały czas odpowiednio wyschnąć. Polecam!SKŁADNIKI NA
MLECZNE RISOTTO:500 ml
mleka (użyłam 3,2 %)150 g
ryżu do risotto arborio (opcjonalnie basmati lub zwykłego)ziarenka z 1
laski waniliicukier do smaku (dałam mniej niż 1 łyżkę)0,5 szklanki obranych
pistacji1 dojrzały
granatSKŁADNIKI NA PRAŻONE KOŻUCHY Z
MLEKA:1 szklanka
mlekaWYKONANIE:Proponuję zacząć od kożuchów.
MLECZNE RISOTTO:Na rozgrzaną patelnię wsyp suchy
ryż i upraż go około 1 minutę często mieszając, aby się nie przypalił.500 ml
mleka należy wlewać do
ryżu w 4 turach : najpierw więc wlej 1/4 części
mleka, zamieszaj i smaż, aż
ryż wchłonie je całkowicie.Dolej kolejną 1/4 części
mleka i poczekaj ponownie, aż
ryż je wchłonie. Teraz dodaj ziarenka
wanilii i kolejną 1/4
mleka. Zamieszaj i gotuj do wchłonięcia. To samo zrób z ostatnią porcja
mleka. Ma powstać gęsta masa, o konsystencji risotto.Dosłodź risotto do smaku i dosyp posiekane drobno
pistacje (1 łyżeczkę
pistacji odłóż do posypania wierzchu).
Granat przekrój na pół i uderzając drewnianą łyżką w jego zewnętrzną cześć, wysyp rubinowe
owoce.Na talerzu ułóż risotto, w środku zrób wgłębienie i wsyp
owoce granatu. Posyp reszta
pistacji i ułóż kożuchy.PRAŻONE KOŻUCHY Z
MLEKA:Piekarnik nagrzej do temperatury 60 stopni C.
Mleko zagotuj w małym garnku do momentu wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na parę minut, aby utworzył się kożuch. Następnie delikatnie, ale szybko przełóż kożuch (ja robię to palcami) na metalową formę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Susz kożuch około 20-30 minut . Ostrożnie wyjmij go z formy w mniejszych kawałeczkach, pomagając sobie nożem. Udekoruj kożuchami risotto. Gotowe! Smacznego!
„Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego pijmy
mleko, gdyż wzmacnia ono naszą naturalną odporność, buduje mocne kości i zęby, poprawia koncentrację i dodaje energii”