Wykonanie
Ryż na mleku dla niektórych osób oznacza jedno - kulinarny koszmar z przeszłości... Ja jednak całkiem miło go wspominam:) A w związku z tym, że już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio
jadłam ten deser (lub śniadanie), postanowiłam nieco zmodyfikować podstawowy przepis.
Ryż ugotowałam w
mleku kokosowym, a jako
owocowy dodatek postanowiłam wykorzystać
mango i
granat.
Kokosowy ryż z
owocami można potraktować jako deser, świetnie sprawdzi się również jako śniadanie dla tych, którzy lubią rozpocząć dzień na słodko. Dla zapracowanych i zabieganych, którzy lubią
mieć przy sobie w ciągu dnia pracy domowy posiłek, można tę słodką przekąskę przygotować w słoiku. Poszczególne kolorowe warstwy prezentować się będą zachęcająco, no i z łatwością można słoik zakręcić i bezpiecznie przetransportować do pracy.
Taki
ryż z
owocami można modyfikować dowolnie i według własnych upodobań. W zasadzie sprawdzą się wszystkie
owoce. Ci, którzy nie przepadają za
mlekiem kokosowym, mogą użyć zwykłego. Również to, jak słodki będzie ten smakołyk zależy wyłącznie od Was...
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda pozytywnie ostatnio nie nastraja... Pada deszcz i jest zimno... Dlatego też staram się nadrobić te pogodowe zaległości w kuchni:) A jest to możliwe, gdyż w prosty i smaczny sposób można wyczarować trochę słońca na talerzu:)Pozdrawiam,
Asia ☼Składniki (6 porcji):1 szklanka
ryżu (np. do risotto)1 mała puszka
mleka kokosowego2 szklanki
mlekacukier/syrop z agawy do smaku1 dojrzałe
mango1
owoc granatuposiekane
pistacjelistki świeżej
melisy do dekoracjiPrzygotowanie:W garnku zagotowujemy oba rodzaje
mleka i dodajemy
ryż.
Ryż gotujemy w
mleku do miękkości. Nie powinien się rozgotować!
Ryż dosładzamy do smaku i studzimy.
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę (można również zrobić mus).Z
granatu wydobywamy rubinowe ziarenka.W szklance/słoiku układamy poszczególne warstwy:
ryż,
pistacje,
mango i
granat.Całość dekorujemy świeżą
melisą.Smacznego!