ßßß Cookit - przepis na Risotto lodowe

Risotto lodowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 65 gramów
mleko 300 mililitrów
laska wanilii 0,5 sztuk
cukier 80 gramów
śmietana kremówka 300 mililitrów
owoce według uznania
Wykonanie:
Wsypać ryż do rondelka, dodać mleko i wanilię. Zagotować, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć wanilię, a ryż wymieszać z cukrem i przykryć folią. Ostudzony włożyć na godzinę do lodówki, potem wymieszać ze śmietaną, można dodać kilka kropli olejku waniliowego. Masę przełożyć do metalowej miseczki i wstawić na 3,5h do zamrażarki. Co pół godziny mieszać, aby masa zamrażała się równomiernie. Gotowe risotto włożyć do pucharków i podawać z owocami.
Uwagi:
Śmietanę kremową można zastąpić serkiem mascarpone(60g) wymieszanego z 150ml mleka.
Owoce mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7075/Risotto-lodowe