Wykonanie
Wczoraj w
Krakowie odbyła się druga edycja kulinarnego festiwalu NajedzeniFest . Impreza miała miejsce w krakowskim hotelu Forum Przestrzenie. Festiwal NajedzeniFest jest festiwalem skierowanym do wszystkich miłośników jedzenia, do osób, które kochają jeść, piec i gotować zarówno w zaciszu domowej kuchni, jak i zawodowo. W roli wystawców wystąpili restauratorzy, blogerzy, amatorzy, osoby prowadzące warsztaty kulinarne, wydawnictwa, sklepy internetowe z jedzeniem bądź wyposażeniem kuchni, producenci. Mnóstwo jedzenia i piękna pogoda - razem z Domi spędziłyśmy tam wczoraj miło i smacznie czas! Już na samym początku powitały nas stoiska z ogromną ilością wszelkiego rodzaju dyń! To był naprawdę istny
dyniowy raj! A w środku hotelu było jeszcze lepiej! Smakołyki ze wszystkich stron świata, od pysznych
serów,
oliwek, burgerów, wytrawnych dań, przez
wina, aż po słodkości: wegańskie ciasta, tarty, serniki, kolorowe babeczki, były nawet
lody dla ochłody! Każdy mógł wczoraj znaleźć tam coś dla siebie! Niedzielne przedpołudnie z NajedzeniFest to było naprawdę udane przedpołudnie. Znowu się działo, znowu smakowało! Znowu dużo zdjęć i miłych wspomnień. I jedno, małe marzenie związane z festiwalem, ale ... Ale o tym ciii!
A dzisiaj kolejny poniedziałek, czyli początek nowego tygodnia. W moim przypadku jest to poniedziałek bardzo ważny, trzymajcie kciuki, proszę! W ciągu najbliższych kilku godzin rozwiąże się bowiem (lub nie, chociaż zdecydowanie bardziej wolę tę pozytywną wersję) pewna sprawa, która od jakiegoś czasu
spędza mi sen z powiek. Ale przecież musi być dobrze, musi! Poza tym ten dzień i ten tydzień przecież z góry jest przewidziany jako dobry! Tylko dwa dni zajęć i upragnione wolne. A dzisiejszy wieczór zapowiada się pod znakiem kolejnych kulinarnych warsztatów, których nie
mogę się doczekać i z których relację na pewno zdam w najbliższym czasie. Skoro ma być tak miło to od samego początku! Na pyszne, poniedziałkowe "dzień dobry" na moim
stole płatki owsiane z gorącym
mlekiem, z
jabłkiem duszonym w
mleku i
granatem.
PŁATKI OWSIANE Z
MLEKIEM,
JABŁKIEM I
GRANATEMPrzepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych Halina1 i 1/2szkl
mleka1
jabłko1/2
owocu granatu1 łyżka (płynnego)
mioduPłatki owsiane zalać jedną szklanką
mleka i ugotować. Gotowe przełożyć do miseczki.
Jabłko umyć, obrać, pokroić w plasterki, włożyć do rondelka zalać pozostałą częścią
mleka, dodać
miód i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż
jabłka zmiękną. W tym czasie obrać
owoc granatu. Gdy
jabłka będą już gotowe przełożyć je (wraz z
mlekiem) do miseczki, na
płatki owsiane. Całość posypać pestkami
granatu. Podawać.