ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: poniedziałkowa owsianka i NajedzeniFest Jesień!

Breakfast's time!: poniedziałkowa owsianka i NajedzeniFest Jesień!

nazwa

Wykonanie

Wczoraj w Krakowie odbyła się druga edycja kulinarnego festiwalu NajedzeniFest . Impreza miała miejsce w krakowskim hotelu Forum Przestrzenie. Festiwal NajedzeniFest jest festiwalem skierowanym do wszystkich miłośników jedzenia, do osób, które kochają jeść, piec i gotować zarówno w zaciszu domowej kuchni, jak i zawodowo. W roli wystawców wystąpili restauratorzy, blogerzy, amatorzy, osoby prowadzące warsztaty kulinarne, wydawnictwa, sklepy internetowe z jedzeniem bądź wyposażeniem kuchni, producenci. Mnóstwo jedzenia i piękna pogoda - razem z Domi spędziłyśmy tam wczoraj miło i smacznie czas! Już na samym początku powitały nas stoiska z ogromną ilością wszelkiego rodzaju dyń! To był naprawdę istny dyniowy raj! A w środku hotelu było jeszcze lepiej! Smakołyki ze wszystkich stron świata, od pysznych serów, oliwek, burgerów, wytrawnych dań, przez wina, aż po słodkości: wegańskie ciasta, tarty, serniki, kolorowe babeczki, były nawet lody dla ochłody! Każdy mógł wczoraj znaleźć tam coś dla siebie! Niedzielne przedpołudnie z NajedzeniFest to było naprawdę udane przedpołudnie. Znowu się działo, znowu smakowało! Znowu dużo zdjęć i miłych wspomnień. I jedno, małe marzenie związane z festiwalem, ale ... Ale o tym ciii!
A dzisiaj kolejny poniedziałek, czyli początek nowego tygodnia. W moim przypadku jest to poniedziałek bardzo ważny, trzymajcie kciuki, proszę! W ciągu najbliższych kilku godzin rozwiąże się bowiem (lub nie, chociaż zdecydowanie bardziej wolę tę pozytywną wersję) pewna sprawa, która od jakiegoś czasu spędza mi sen z powiek. Ale przecież musi być dobrze, musi! Poza tym ten dzień i ten tydzień przecież z góry jest przewidziany jako dobry! Tylko dwa dni zajęć i upragnione wolne. A dzisiejszy wieczór zapowiada się pod znakiem kolejnych kulinarnych warsztatów, których nie mogę się doczekać i z których relację na pewno zdam w najbliższym czasie. Skoro ma być tak miło to od samego początku! Na pyszne, poniedziałkowe "dzień dobry" na moim stole płatki owsiane z gorącym mlekiem, z jabłkiem duszonym w mleku i granatem.
PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM, JABŁKIEM I GRANATEM
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych Halina
1 i 1/2szkl mleka
1 jabłko
1/2 owocu granatu
1 łyżka (płynnego) miodu
Płatki owsiane zalać jedną szklanką mleka i ugotować. Gotowe przełożyć do miseczki. Jabłko umyć, obrać, pokroić w plasterki, włożyć do rondelka zalać pozostałą częścią mleka, dodać miód i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. W tym czasie obrać owoc granatu. Gdy jabłka będą już gotowe przełożyć je (wraz z mlekiem) do miseczki, na płatki owsiane. Całość posypać pestkami granatu. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/poniedziakowa-owsianka-i-najedzenifest.html