Wykonanie
Ciasto na śniadanie?
Czemu nie! Wystarczy, że macie w swojej kuchni
płatki owsiane,
kaszę mannę,
jajko (jedno chyba każdy znajdzie, prawda?),
mleko i jakieś
owoce! I trochę czasu. Dzień wcześniej, wieczorem, tuż przed snem. Tylko tyle wystarczy abyście rano mogli wejść do kuchni, otworzyć lodówkę, wyjąć z niej tortownicę, z szuflady nożyk, z szafki talerzyk, ukroić kawałek i zjeść. Ciasto. Tak, zjeść ciasto! Tak, na śniadanie! Tak, ono jest zdrowe i idealne, aby rozpocząć nim dzień. No, to do dzieła!
Róbcie! I jedzcie!
Mam jeszcze jedną propozycję! Ciasto smakuje jeszcze lepiej, gdy zjecie je w towarzystwie! Ja podzieliłam się nim z mamą i z babcią. Na okruszki załapały się jeszcze nasze trzy koty i
pies. Wszyscy się oblizywaliśmy!
Przepis (trzy porcje: średnica 15cm):SPÓD OWSIANY:6 łyżek
płatków owsianych marki Halinajajko3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia"MASA" Z
KASZY MANNY:3/4 szklanki
kaszy manny2 (płaskie) łyżki
cukru trzcinowego1 szkl
wody + 1/2 szkl
mlekaDODATKOWO:
melonPiekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jajko roztrzepać widelcem, dodać
płatki owsiane,
jogurt naturalny,
proszek do pieczenia i wymieszać. Masę przelać do tortownicy i piec 20 minut.
Mleko i
wodę zagotować.
Kaszę mannę wymieszać z
cukrem trzcinowym. Gdy
mleko z
wodą się zagotuję, powoli wsypywać
kaszę. Trzymać na ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż
kasza manna będzie odpowiednio gęsta. Gotową
kaszę przelać na upieczony spód. Odstawić do ostygnięcia.
Melona obrać, pozbawić pestek, pokroić i ułożyć na wierzchu "ciasta". Całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).