ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Jeszcze jedna wersja/ta tradycyjna/ wspaniałego włoskiego deseru ......który zawsze się udaje. Należy tylko odpowiednio dobrać foremkę w zależności od tego ile warstw chcemy otrzymać, można dosłodzić, można zmniejszyć ilość cukru, można też użyć zamiast biszkoptów podłużnych, okrągłych , zwykły biszkopt. Serek można połączyć z ubitym na sztywno białkiem lub śmietaną........
Składniki
200 g podłużnych biszkoptów
250-300 g serka mascarpone
3 żółtka
ok.1/2 szkl. cukru zwykłego
ok. 1/2 szkl. mocnego espresso (szkl. poj. 250 ml)
1/3 szkl. likieru Amaretto (można zastąpić rumem)
ok. 30 g kakao naturalnego w proszku
lub wiórek czekoladowych
Wykona nie:
Jajka dokładnie myjemy, sparzamy, rozbijamy oddzielając żółtka.
Białka nie będą nam potrzebne .
Świeżo zaparzoną kawę studzimy , mieszamy z alkoholem.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
W prostokątnej foremce układamy na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów, które zamaczamy na moment w kawie z likierem - muszą być zwilżone, ale nie nasiąknięte za bardzo.
Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy, na to znowu biszkopty przygotowane tak jak wcześniej, na to porcja masy, znowu biszkopty i ostatnia warstwa masy.
Przygotowany deser przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem wierzch posypujemy równomiernie kakao lub wiórkami czekolady.
Podajemy deser dobrze schłodzony .
a tutaj:klasyczny przepis prosto z Italii
Buon appetito
Tiramisu możemy podawać w formie deseru nabierając łyżką nieregularne porcje.
Możemy dorzucić owoce......
Bardzo ładnie wygląda też podany w szklanych pucharkach.Oczywiście wszystkie składniki układamy bezpośrednio w pojemniczkach zachowując kolejność warstw.
Na specjalne okazje możemy troszkę pofantazjować i zmienić kształt naszego smakołyku.Np.na Walentynki proponuję kształt serduszka.....
włoskie wersje Tiramisu/org./
"il mio tiramisu"
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2010/12/tiramisu.html