Wykonanie
Jeszcze jedna wersja/ta tradycyjna/ wspaniałego włoskiego deseru ......który zawsze się udaje. Należy tylko odpowiednio dobrać foremkę w zależności od tego ile warstw chcemy otrzymać, można dosłodzić, można zmniejszyć ilość
cukru, można też użyć zamiast
biszkoptów podłużnych, okrągłych , zwykły
biszkopt.
Serek można połączyć z ubitym na sztywno
białkiem lub
śmietaną........
Składniki200 g podłużnych
biszkoptów250-300 g
serka mascarpone3
żółtkaok.1/2 szkl.
cukru zwykłegook. 1/2 szkl. mocnego
espresso (szkl. poj. 250 ml)1/3 szkl.
likieru Amaretto (można zastąpić
rumem)ok. 30 g
kakao naturalnego w proszkulub wiórek
czekoladowychWykona nie:
Jajka dokładnie myjemy, sparzamy, rozbijamy oddzielając
żółtka.
Białka nie będą nam potrzebne .Świeżo zaparzoną
kawę studzimy , mieszamy z
alkoholem.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do masy dodajemy
serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.W prostokątnej foremce układamy na dnie pojedynczą warstwę
biszkoptów, które zamaczamy na moment w
kawie z
likierem - muszą być zwilżone, ale nie nasiąknięte za bardzo.Na
biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy, na to znowu
biszkopty przygotowane tak jak wcześniej, na to porcja masy, znowu
biszkopty i ostatnia warstwa masy.Przygotowany deser przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.Przed podaniem wierzch posypujemy równomiernie
kakao lub wiórkami
czekolady.Podajemy deser dobrze schłodzony .a tutaj:klasyczny przepis prosto z Italii
Buon appetitoTiramisu możemy podawać w formie deseru nabierając łyżką nieregularne porcje.
Możemy dorzucić
owoce......
Bardzo ładnie wygląda też podany w szklanych pucharkach.Oczywiście wszystkie składniki układamy bezpośrednio w pojemniczkach zachowując kolejność warstw.
Na specjalne okazje możemy troszkę pofantazjować i zmienić kształt naszego smakołyku.Np.na Walentynki proponuję kształt serduszka.....włoskie wersje Tiramisu/org./"il mio tiramisu"