Wykonanie
Tiramisu
składniki* 500 g
serka mascarpone* 4
żółtka* 2
białka*
biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek
likieru amaretto lub
rumu* 4 łyżki
cukru* 3/4 szklanki zaparzonej
kawy* 3 łyżeczki
żelatyny* ciemne
kakaoSposób przygotowania
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody i zostawić na ok. 1 godzinę.
Żółtka najpierw nieco utrzeć z
cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.(Można też utrzeć
żółtka na zimno, ucierając do momentu, aż masa będzie jasna i dość sztywna.)
Żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej i połączyć z
żółtkami. Następnie do
żółtek dodawać
serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać4 łyżki
likieru migdałowego.2
białka ubić na sztywno ze szczypta
soli i delikatnie wymieszać z masą.Do głębokiego talerza wlać
kawę, dodać 4 łyżki
likieru migdałowego.Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24 cm do tej ilości jest nieco za duża jeżeli chcemy grubszą warstwę wierzchnią masy).
Biszkopty zanurzać z jednej i z drugiej strony na chwile w
kawie i układać w formie.Na
biszkopty wyłożyć ok. 2/3 masy.Ułożyć drugą warstwą
biszkoptów namoczonych w
kawie, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzch posypać przesiane ciemne
kakao i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.