ßßß Cookit - przepis na TIRAMISU

TIRAMISU

nazwa

Wykonanie

To podobno ulubiony deser Włochów, serwowany w upalne dni. Można go podawać w pucharkach lub dużych kieliszkach do wina. Jeśli zrobicie go w większym szklanym naczyniu, tak jak ja, musicie ostrożnie go wyjmować, ponieważ deser jest dość luźny.
Na rodzinne „przyjęcie” urodzinowe pasuje idealnie.
Składniki:
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
duża paczka okrągłych biszkoptów
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
50 ml likieru Amaretto
kakao do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Zaparzyć kawę, i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać mascarpone i delikatnie i nie długo zmiksować, aż do połączenia mas. Dodać kieliszek likieru Amaretto. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą z masą serową.
Biszkopty wyłożyć do szklanego naczynia lub pucharków. Za pomocą łyżki stołowej wlewać kawę na biszkopty, by nią nasiąkły. Potem wyłożyć na nie warstwę sera.
Na ser położyć kolejną warstwę biszkoptów nasiąkniętych kawą i kolejna warstwę sera. Tak do wyczerpania ciastek i masy.
Wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem deseru oprószyć go kakao za pomocą sitka.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/05/tiramisu.html