Wykonanie
Deser, który zapewne wszyscy znają. Może nieco już oklepany, ale ponieważ on po prostu nie może się nie udać, więc warto go
mieć w zanadrzu. Dlatego podaję. Robiłam na podstawie przepisu z książki "Smaki świata Włochy" autor
Linda Doeser.
składniki ( 6 -8 porcji)2
jajka, oddzielone
żółtka od
białek, + dwa
żółtka dodatkowo100 g
cukru5 kropli
aromatu waniliowego500 g
serka mascarpone175 ml mocnej
kawy espresso125 ml
rumu lub
brandy24
biszkopty "języczki"2 łyżki
kakao2 łyżki startej
czekolady (opcjonalnie)przygotowanie4
żółtka,
cukier i
aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się
wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku a sitko oprzeć na garnku z
wodą). Ubijać na sztywno mikserem lub trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli
wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać
serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z
białek i ostrożnie połączyć z masą. w odpowiednim wielkością do moczenia
biszkoptów naczyniu, połączyć
kawę z
rumem. Moczyć kolejno
biszkopty i układać na spodzie salaterki. 1/3 kremu wyłożyć na
biszkopty, wygładzić. Ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać
kakao i ewentualnie
czekoladą . Smacznego!Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa. Dałam mniej
cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne. Zamiast
aromatu waniliowego dałam
cukier waniliowy.