ßßß Cookit - przepis na Tiramisu i Lavazza - włoski duet

Tiramisu i Lavazza - włoski duet

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie, że słowo "tiramisu", wywodzące się z języka włoskiego oznacza: tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie? Taka jest też rola tego deseru. Serwowany w porze śniadaniowej we Włoszech, nasączony mocną, aromatyczną kawą espresso, ma za zadanie postawić na nogi uwalniając jednocześnie endorfiny szczęścia:)
Jak donosi Wikipedia, tiramisu swoją międzynarodową karierę rozpoczęło podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych z domów.Jestem pewna, że jego wyjątkowy smak przywoływał wspomnienia i uruchamiał wyobraźnię. Sprawiał, że przez tą krótką chwilę znów byli w domu, wśród najbliższych, bezpieczni i wolni...
Do przygotowania tradycyjnego tiramisu nie potrzebujemy wielu składników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę!
Składniki:
3 jajka
500 gr mascarpone
1/2 szklanki cukru
3/4 filiżanki kawy espresso
2-3 kieliszki amaretto
biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
kakao lub starta czekolada
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty.
3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy dodajemy pianę i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź kilka mniejszych.
5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem.
6. Odstawiamy do lodówki na m.in. 4 godziny, najlepiej na noc.
7. Delektujemy się tiramisu i poranną, pyszną kawą - taki deser pobudzi nas do działania i z pewnością podniesie efektywność naszych działań:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/09/tiramisu-i-lavazza-woski-duet-ktory.html