Wykonanie
Czy wiecie, że słowo "tiramisu", wywodzące się z
języka włoskiego oznacza: tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie? Taka jest też rola tego deseru. Serwowany w
porze śniadaniowej we Włoszech, nasączony mocną, aromatyczną
kawą espresso, ma za zadanie postawić na nogi uwalniając jednocześnie endorfiny szczęścia:)Jak donosi Wikipedia, tiramisu swoją międzynarodową karierę rozpoczęło podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych z domów.Jestem pewna, że jego wyjątkowy smak przywoływał wspomnienia i uruchamiał wyobraźnię. Sprawiał, że przez tą krótką chwilę znów byli w domu, wśród najbliższych, bezpieczni i wolni...Do przygotowania tradycyjnego tiramisu nie potrzebujemy wielu składników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę!
Składniki:3
jajka500 gr
mascarpone1/2 szklanki
cukru3/4 filiżanki
kawy espresso2-3 kieliszki
amarettobiszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
kakao lub starta
czekoladaPrzygotowanie:1.
Białka ubijamy na sztywną pianę.2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę
żółtka i
cukier (
cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich
mascarpone i miksujemy razem 2 minuty.3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy dodajemy pianę i mieszamy do połączenia wszystkich składników.4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego
espresso dodajemy
amaretto, zamaczamy w nim
biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na
biszkopty kładziemy masę
serową, posypujemy ją lekko
kakao, nastepnie kolejne nasączone
biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą
czekoladą tuż przed podaniem.6. Odstawiamy do lodówki na m.in. 4 godziny, najlepiej na noc.7. Delektujemy się tiramisu i poranną, pyszną
kawą - taki deser pobudzi nas do działania i z pewnością podniesie efektywność naszych działań:)