Wykonanie
Pokochaliście już pulled
pork, czyli wyczesaną
wieprzowinę ? My jesteśmy uzależnieni i ci najmniej raz w miesiącu muszę nastawić wolnowar z
łopatką wieprzową do pieczenia. Ale ostatnio mamy nowy ulubiony smak w zjawiskowej kanapce - club sandwich z wyczesaną
pręgą wołową. TTej wersji nauczyłam się na warsztatach u Adama Chrząstowskiego. Jest boska!
Kilka dni temu oglądaliśmy z synem film biograficzny "Spacer po linie" . To historia Johny'ego Casha, amerykańskiego muzyka country, którego muzyka towarzyszy mi od niemal 30 lat. Syn był bardzo sceptycznie nastawiony zarówno do bohatera, jak i pomysłu "film biograficzny" . Joaquin Phoenix, który odtwarzał główną rolę zagrał zjawiskowo, a jego fantastyczną partnerką była Reese Winterspoon. Jeśli nie widzieliście filmu, bardzo polecam, szczególnie jeśli macie choć odrobinę sentymentu do muzyki country. Nasz duuuuży nastolatek był pod wielkim wrażeniem zarówno dla historii o życiu i początkach kariery Johnego Casha jak i jego twórczości. Posłuchajcie "Don't You Thing It's Come Our
Time Together", który Johny śpiewa ze swoją ukochaną żoną. Wiedzieliście, że zmarł w 2003 roku zaledwie 4 miesiące po jej śmierci?Niedawno dostałam od Frisco.pl zaproszenie na warsztaty #friscoFresh z
wołowiną w roli głównej, które miał prowadzić Adam Chrząstowski .
Wołowina + Chef Adam brzmiało nieźle, tylko że ja byłam strasznie obrażona na Frisco, okrutnie, aż do żywego i z tej złości miałam nie iść.Frisco.pl to supermarket online, który realizuje swoje dostawy w rejonie Warszawy. Od kiedy mieszkamy na tej naszej wsi, bywa nie mam siły jechać na zakupy i z rozrzewnieniem wspominam czasy mieszkania w stolicy, gdy uśmiechnięty kierowca jednej czy drugiej firmy dostarczającej zakupy na telefon pojawiał się w progu. Na tą moją podwarszawską
wieś dowoziło kiedyś Fresh24, ale od kiedy połknęła ich
Alma już się wycofali. W pobliżu dostarcza właśnie Frisco, w rejonie, w którym mieszkają moi znajomi, zaledwie 6 km ode mnie. No ale cóż, moja "zabita
wieś" niestety nie podlega już pod dostawy bezpośrednie. Złożyłam kiedyś zamówienie, ale okazało się, że po 2 dniach przywiózł je zwykły kurier no i nie było
mowy o świeżych produktach. A tu się
pstrąg ojcowski uśmiecha, świeża
wołowina, fajne
owoce, heh.No i właśnie z tego mojego "obrażenia" miałam nie skorzystać z zaproszenia, ale w końcu pojechałam i było bardzo ciekawie, chociaż nic się nie zmieniło i #friscoFresh wciąż do mnie nie dojeżdża. Heloł Frisco - mieszkam niecałe 6 km od granic Waszych dostaw, da się z tym coś zrobić??Adam Chrząstowski jest Chefem krakowskiej restauracji (a za chwilę także warszawskiej) Ed Red i dużo, naprawdę dużo wie o
wołowinie. Na początek było nieco teorii o rozbiorze
mięsa, o stężeniu
mięsa po uboju, o jego sezonowaniu suchym i mokrym . Och, żeby każdy rzeźnik w sklepie miał taką wiedzę to naprawdę, spożycie
wołowiny w Polsce zaczęłoby zdecydowanie rosnąć!W menu warsztatów mieliśmy przygotowanie pięciu potraw. Każda grupa była odpowiedzialna za inne danie. Pracowaliśmy na różnych częściach
wołowiny. Był z jawiskowy
antrykot,
rosbef i
polędwica, ale także mniej spektakularne części, jak
pręga wołowa, czy nieoczywisty
stek bavette, z których powstały świetne dania.Doskonałej jakości
wołowina, idealny sos bernaise ze
świeżym estragonem i chrupka
sałata rzymska z
paprykowym dressingiem były najprostsze i najszybsze do przygotowania.Bardzo ciekawa kanapka w
bagietce powstała z przesmażonego z
cebulą rostbefu w sosie
serowym, podana z rewelacyjną
konfiturą pomidorową . Jest szansa, by była to nasza kolejna "ulubiona wypasiona kanapka" do szkoły dla moich dużych nastolatków.Najbardziej zjawiskowym daniem, które powstało była wariacja na temat klasycznej amerykańskiej kanapki club sandwich . Wersja, którą znam od ponad 20 lat to tosty,
indyk,
bekon,
sałata,
majonez. Proste, pyszne, niezawodne danie, które figuruje chyba w każdym szanującym się sieciowym amerykańskim hotelu.Na warsztatach Adam Chrząstowski zaproponował inną wersję tej kanapki - z
pręgą wołowa gotowaną w szybkowarze do stanu, w jakim po wielu godzinach pieczenia staje się pulled
pork . Cudownie miękkie, soczyste i delikatne
mięso, które rozpada się na włókna pod naciskiem widelca.Club sandwich zawierał smażone grzanki z tostów w
jajku, chrupiący
bekon,
sos majonezowo-
chrzanowy i
ogórki małosolne. Był to przepis, który zrobiłam we własnej kuchni już następnego dnia po warsztatach. Moja wersja jest jednak nieco inna. Przygotowuję ją w wolnowarze, a nie w szybkowarze i bez smażenia grzanek, wystarczą chrupiące pełnoziarniste tosty. Pominęłam także małosolne
ogórki w miodzie, a zastąpiłam je świeżą
rukolą. W końcu mam
plan, by były to wypasione kanapki do szkoły, z a zatem im szybciej, a wciąż smacznie, tym lepiej.
Chrupiące pełnoziarniste tosty przekładane mocną w smaku
rukolą, wyczesaną
pręgą wołową, kruchym
boczkiem i
jajkiem sadzonym, uzupełnione o
sos majonezowy z
chrzanem . Przyznam, ze widok moich facetów, którzy z autentyczną rozkoszą pochłaniają jednego za drugim club sandwicha jest wzruszający.Gotowe
mięso można przechowywać kilka dni w lodówce, a na bieżąco smażyć
jajka i
bekon.Club sandwich z wyczesaną
pręgą wołową i
jajkiem na
bekonieproporcje na 7 sporych kanapek1 kg
pręgi wołowej bez kości
włoszczyzna (
marchewka,
pietruszka,
seler, kawałek
pora)
ziele angielskie, ziarna
pieprzu,
sól,
chilli7
jajekpełnoziarnisty chleb tostowy (3 kromki na kanapkę)14 plastrów
wędzonego boczku (po 2 na kanapkę)200ml mocnego
chrzanu200ml dobrego
majonezuświeża
rukolapatyczki do szaszłykówopcjonalnie*: 4 średnie
ogórki małosolne, garść posiekanego
koperku, 1 łyżka
mioduszybkowar: pręgę dopraw
solą i wraz z wyszorowaną
włoszczyzną,
pieprzem, zielem i
liściem laurowym zalej zimną
wodą i gotuj w szybkowarze ok 40 minut od momentu ppcv.
Mięso powinno być bardzo miękkie, rozdziel je na włókna dwoma widelcamiwolnowar: pręgę dopraw
solą i
chilli, przełóż do wolnowara wraz z wyszorowaną
włoszczyzną,
pieprzem, zielem i
liściem laurowym, wlej ok 100ml
wody i gotuj pod przykryciem w pozycji high przez 8 godzin.
Mięso będzie bardzo miękkie, rozdziel je na włókna dwoma widelcami.
Chrzan odciśnij z nadmiaru płynu i wymieszaj z
majonezem.
Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni i zdejmij na ręcznik papierowy.Na tłuszczu, który wytopił się z
boczku usmaż z dwóch stron
sadzone jajka.Stostuj w tosterze kromki
chleba tostowego* Jeżeli będziesz składać kanapkę z
ogórkami, pokrój je wzdłuż na cienkie plastry i wymieszaj z
koperkiem i
miodem.I gdy wszystko już gotowe składaj club sandwiche - kromkę tostowanego
chleba posmaruj grubą warstwą
sosu majonezowo-
chrzanowego, na tym ułóż
rukolę,
potem włókna
pręgi wołowej.
Mięso przykryj kolejną grzanką, posmarują ją
majonezem z
chrzanem, na tym ułóż
ogórki w miodzie (jeśli używasz) lub od razu po 2 plasterki
boczku i usmażone
jajko. Całość przykryj trzecią kromką
chleba tostowanego i zepnij kanapkę dwiema wykałaczkami. Przekrój club sandwiche na dwa trójkąty i podawaj. Można do nich podać domowe frytki albo
rukolę z prostym dressingiem. Kanapki są pyszne!