Wykonanie
Dziś ostatni dzień Letniego Festiwalu Zupy i przejrzałam swoje zasoby zdjeciowe pod kątem zup. Mam bowiem spore zaległości w publikowaniu ugotowanych i sfotografowanych potraw. Myślałam,że po
trzech latach prowadzenia bloga wypalę się, a tu wręcz przeciwnie,ciągle nowe pomysły przychodzą mi do głowy, realizuję je, fotografuję i
potem mam akurat coś pilniejszego do opublikowania,zdjęcia czekają w kolejce i zapominam o nich…Zupy jarzynowe z babką robiłam w czerwcu,kiedy to
dorwałam gazetę córki o ziołach i przeczytałam o zaletach zdrowotnych babki lancetowatej. Akurat byłam na działce, na łące było babki pod dostatkiem, zebrałam sporo i wykorzystałam. Liście babki byly jedym z elementów
salatki, za którą dostałam Album
polskich smaków Piotra Bikonta.Zupki z babką zrobiłam dwie – jarzynową z
ryżem, posiekane listki babki dodałam na koniec gotowania ( zdjęcie u góry).Druga to zupa-krem jarzynowa, z grzankami .JARZYNOWA ZUPA-KREM Z LIŚĆMI BABKIkawałek
mięsa z kością2
marchewkipietruszkakawałek
selera z liśćmikawałek
poramała
kalarepkagarść
młodych liści babki lancetowatej
sól,
pieprz i
ziele angielskie w ziarnachdrobne grzanki z wysuszonego
chlebaDo garnka z
woda wrzucamy
mięso i pokrojone warzywa, liście
selera i babki ( pozbawione ogonków) dodajemy pod koniec gotowania.Gdy wszystko jest miękkie,obieramy
mięso, dodajemy do zupy i miksujemy, posypujemy posiekanymi listkami babki i drobnymi grzankami z
chleba.
Obie zupki były bardzo smaczne i coś leczniczego w tej babce jest, bo przez całe lato, mimo nieraz nieciekawj pogody, nikomu z nas kłopoty ze zdrowiem nie dokuczały.A na koniec zagadka -znalazlam zdjęcie zielonej zmiksowanej zupy, z czerwca i nie pamiętam , z czego ona była – czy z
brokuła, czy z
zielonego groszku… Może dodałam do niej jakichś jadalnych liści – szczawiu czy babki… Może Wam coś przyjdzie do głowy ?Smacznego !