Wykonanie
Sycące, pożywne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety z
kaszy gryczanej z
pieczarkami to idealne danie na obiad i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów
mięsnych.Ta smaczna i niedroga potrawa najlepiej smakuje podana z sosem i surówką.
składniki na około 20 kotletów2 szklanki
kaszy gryczanej20 dag
pieczarekpęczek
natki pietruszki1
cebula1-2
jajka2 łyżki
masła roślinnegoolej do smażenia + 1 łyżka do gotowania
kaszy+ opcjonalnie odrobina
oleju do masy1/2 szklanki
bułki tartej do masy+ szklanka do panierowania kotletów
czarny pieprzsólprzepisDo garnka wsypujemy
kaszę gryczaną i zalewamy litrem wrzątku a następnie dodajemy
olej,
kaszę gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając.Obraną
cebulę kroimy w drobną kostkę, oczyszczone
pieczarki i opłukaną
natkę pietruszki drobno siekamy.Na patelnię z rozgrzanym
masłem wrzucamy
cebulę i delikatnie ją rumienimy, dodajemy posiekane
pieczarki i chwilę wszystko podsmażamy.Do ugotowanej
kaszy dodajemy podsmażoną
cebulę z
pieczarkami,
natkę pietruszki, wbijamy
jajko(bądź dwa w zależności od wielkości) i całość mieszamy, wsypujemy
bułkę tartą i wszystko razem łączymy. Gdy masa będzie zbyt sypka opcjonalnie możemy dolać odrobinę
oleju, całość doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w
bułce tartej.Kotlety smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor, a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.