Wykonanie
Pieczarkowy klops wcale nie okazał się klopsem, wszystkim bardzo smakował. Moi „udomowieni” mężczyźni zupełnie się nie zorientowali, że to danie bezmięsne i miałyśmy z nich niezły ubaw:)W dodatku taki klops polany sosem ze
szpinaku i podany z
sadzonym jajem tworzył harmonijną kompozycje
smakową.
Składniki:70dkg-
pieczarki,8 łyżek-
bułka tarta,4 szt-
cebula,3 szt-
jaja,150g-
masło,
olej do smażenia,
sól do smaku,
gałka muszkatołowa do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na
oleju z kawałkiem
masła. Odstawić aby przestygły.
Cebule pokrojone w piórka zeszklić podobnie jak w przypadku
pieczarek na
oleju z
masłem. Pod koniec smażenia
cebuli dodać na patelnię
bułkę tartą i delikatnie zrumienić. Jeśli trzeba dolać
oleju. Pilnować, żeby ani
cebula ani
bułka się nie przypaliły. Do urządzenia miksującego wsypać
pieczarki oraz
cebulę z
bułką. Wbić
jajka, doprawić a następnie zmiksować na gładką masę. Sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wlać masę do natłuszczonej foremki. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni przez 40 minut.Podawać na ciepło np.: z dodatkiem
szpinaku albo innego sosu typu- beszamelowy,
brokułowy… Można też jeść na zimno jak pasztet.