ßßß
Składniki:70dkg- pieczarki,8 łyżek-bułka tarta,4 szt-cebula,3 szt- jaja,150g- masło,olej do smażenia,sól do smaku,gałka muszkatołowa do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku.Przygotowanie:Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na oleju z kawałkiem masła. Odstawić aby przestygły. Cebule pokrojone w piórka zeszklić podobnie jak w przypadku pieczarek na oleju z masłem. Pod koniec smażenia cebuli dodać na patelnię bułkę tartą i delikatnie zrumienić. Jeśli trzeba dolać oleju. Pilnować, żeby ani cebula ani bułka się nie przypaliły. Do urządzenia miksującego wsypać pieczarki oraz cebulę z bułką. Wbić jajka, doprawić a następnie zmiksować na gładką masę. Sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać masę do natłuszczonej foremki. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni przez 40 minut.Podawać na ciepło np.: z dodatkiem szpinaku albo innego sosu typu- beszamelowy, brokułowy… Można też jeść na zimno jak pasztet.