Wykonanie
Chrupiące i bardzo smaczne bułeczki nadziewane
pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub
bulionem .
składniki na 4 porcje8 małych
bułek kajzerek40 dag
pieczarek3
jajka1 duża
cebula1 szklanka
bułki tartejnatka pietruszkiolej do smażenia
czarny pieprzsólprzepisOczyszczone
pieczarki kroimy w kostkę,
cebulę i opłukaną
natkę pietruszki drobno siekamy.Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego
oleju wrzucamy posiekaną
cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane
pieczarki.Wszystko smażymy do momentu aż
woda z
pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem do smaku.W bułeczkach wydrążamy małą dziurkę i przez nią wyciągamy zawartość
bułki, która będzie nam potrzebna do farszu.Do przestudzonych
pieczarek dodajemy miąższ z
bułek 1
jajko i posiekaną
natkę pietruszki, wszystkie składniki razem łączymy. Przygotowanym farszem napełniamy każdą z
bułek przez wydrążoną wcześniej dziurkę. Na głęboki talerz wbijamy pozostałe 2
jajka i roztrzepujemy je widelcem, następnie
bułki moczymy w jajkach, panierujemy w
bułce tartej i rumienimy na głębokim tłuszczu z każdej strony. Po usmażeniu bułeczki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy na gorąco.