Wykonanie
Smaczne kotleciki z
pieczarek. Przepis wypatrzyłam na blogu Lawendowy Dom . Wyglądały taki wiosennie, że musiałam je jak najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast
pietruszki i
bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.
składniki150 g
pieczarek1 mała
cebula4
jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)pęczek
natki pietruszki posiekanej
sólpieprz3 łyżki
bułki tartej +
bułka do obtoczenia
olej do smażeniaprzygotowanie
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia.
Jajka i
natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych
pieczarek, doprawić
solą i
pieprzem. Wbić
jajko, dodać 3 łyżki
bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w
bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego!