Wykonanie
Kotlety z ugotowanych na twardo
jajek z dodatkiem
pieczarek są bardzo lekkie i delikatne w smaku, bardzo je polecam, zwłaszcza jeśli ktoś jeszcze ich nie próbował. To obiad zdecydowanie z tych tańszych; można je podać z
ziemniakami, z
sosem pieczarkowym lub
musztardowym czy
chrzanowym.
Składniki (9-10 sztuk):6
jajek ugotowanych na twardo1 surowe
jajko2 łyżki
mąki pszennej0,3 kg
pieczarek1 średnia
cebula2 łyżki posiekanej
natki pietruszki0,5 łyżeczki
currysól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie:Umyte
pieczarki siekam drobno, smażę na niewielkiej ilości
oleju do odparowania
wody, przekładam do miski.
cebulę także drobno siekam, smażę aż się zeszkli, przekładam do miski, dodaję posiekane
jajka,
natkę pietruszki,
mąkę, surowe
jajko,
curry i
przyprawy - mieszam , sprawdzam smak. Formuję kotlety, panieruję je delikatnie w
bułce tartej, smażę na średnio rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładam na chwilę do odsączenia na papier.Przepis autorski.