Wykonanie
Z
ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem
grzybowym; u nas będą to
pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg
ziemniaków-1 mała
cebula-1-2
jajka-
mąka pszenna-warzywko-
olejSkładniki na farsz:-30 dkg
pieczarek lub innych
grzybów-1 duża
cebula-1
jajko-
bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub
sól-
pieprz-
olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do
ziemniaków.
Ugniatamy
ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy.Do zagłębienia wsypujemy tyle
mąki, aby wypełniła dołek do poziomu
ziemniaków.
Małą
cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości
oleju.Zbieramy
cebulkę i dodajemy do
ziemniaków, wbijamy
jajko i zagniatamy ciasto.
Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy
pieczarki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone
pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i
pieprzemi smażymy przez kilka minut.
Grzyby studzimy, dodajemy
jajko i 1-2 łyżki
bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane
jajko (może być doprawione delikatem do
mięs) i
bułkę tartą.
Na wilgotnej dłoni układamy placek z
ziemniaków, nakładamy farsz
grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w
jajku, obtaczamy w
bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.
Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.
Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i
sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.
Smacznego!