Wykonanie
Dziś propozycja tradycyjnych krokietów z
kapustą i
pieczarkami. Każdy sobie myśli, zjadłbym tylko robi się nie chce. Niestety trochę roboty z nimi jest ale naprawdę warto. Polecam od razu zrobic większą ilośc. Ja często dzielę sobie prace na 2 dni. Jednego szykuje farsz i naleśniki a drugiego resztę. Myślę, że nie ma nic lepszego na jutrzejszy dzień. A dopełnieniem będzie ciepły barszczyk :)
Składniki :400 g
kiszonej kapusty500 g
pieczarek2-3
cebulesól,
pieprz2 łyżki
masłaciasto na naleśniki
jajkobułka tartaolej do smażenia
Kapustę umieszczamy w garnku zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy
kapustę zimną
wodą. Następnie czynnośc znowu powtarzamy czyli zalewamy
kapustę wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, kolejno odcedzamy, zalewamy zimną
wodą. Wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości.
Pieczarki obieramy i kroimy w małą kostkę lub szybciej i prościej ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę również siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy
masło, podsmażamy
cebulę aż zmięknie i stanie się szklista. Dokładamy
pieczarki, solimy,
pieprzymy i smażymy około 10-15 minut.Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki, cienkie i najlepiej blade. Po upieczeniu odstawiamy aby ostygły.Kiedy
kapusta będzie już miękka, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie bierzemy po garści i szatkujemy nożem na mniejsze kawałki.
Kapustę,
pieczarki z
cebulą łączymy razem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Nakładamy na każdy naleśnik porcję i formujemy krokieta. Każdy na pewno ma swój sposób. Ja najczęściej robię w bardzo szybki i prosty sposób a mianowicie na sam środek nakładam farsz. Dwa boki równoległe nakładam na siebie następnie przeciwległe tworząc kwadrat.Tak podszykowane krokiety maczamy w rozmąconym i przyprawionym
solą i
pieprzem jajku a
potem obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Smacznego :)