Wykonanie
Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą.
Składniki:1.Farsz:słoik
kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g),2 średnie
cebule,380g
pieczarek,
sól,
pieprz,
olej lub inny tłuszcz do podsmażenia
pieczarek i
cebuli.2. Ciasto naleśnikowe:2
jajka,
mleko ( 2 i 1/2 szklanki),
mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie ( następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać),
sól,
olej.3. Panierka:2
jajka,
bułka tarta,
olej do smażenia krokietów.Przygotowanie:1.Farsz:
Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć.
Pieczarki i
cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć.
Kapustę kiszoną wymieszać razem z
pieczarkami i
cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać , ale nie za drobno - tak by
kapusta nie była za długa.2. Ciasto naleśnikowe: składniki na ciasto wymieszać. Mi z proporcji, które podałam wyszło 15 naleśników, a krokietów wyszło 11 - więc można troszkę mniej zrobić ciasta. Naleśniki smażyć dość cienkie. Zbyt grube pękają przy zawijaniu, również krokiety nie są zbyt smaczne gdy więcej jest ciasta niż farszu.3. Gdy jest gotowy farsz i gotowe są naleśniki można zawijać (sposób zawijania pokazany na zdjęciach).
4. Przygotować dwa
jajka - roztrzepać. Na drugim talerzu przygotować
bułkę tartą. Zawinięte krokiety zamoczyć w
jajku, następnie w
bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.
Na filmiku proporcje składników się nieco różnią od przepisu na blogu:Smacznego!!!