Wykonanie
Ta pełna smaku i aromatu
kasza była najwyżej ceniona w kuchni staropolskiej. Nic
dziwnego, bo jest nie tylko najzdrowsza wśród
kasz, ale i bardzo smaczna. Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.
Kasza gryczana z
sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy. Zastąp
grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok, dodaj ugotowaną
kaszę i gotowe. Do tego ulubiony sos, surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy.
Składniki:150-200 g ugotowanej
kaszy gryczanej150 g
pieczarek1
cebulasól,
pieprz2
jajka2-3 łyżki
kaszy manny lub
bułki tartejolej do smażenia
tarta bułka do obtoczeniaWykonanie:ugotuj
kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam
kaszy z woreczków). Odstaw do przestudzeniazeszklij na tłuszczu drobno posiekaną
cebulę, pokrojone w drobną kostkę
pieczarki i duś, aż odparuje cały płyn z patelniprzestudzoną
kaszę połącz z
grzybami i
cebulą, dodaj
sól,
pieprz,
jajka,
kaszę manną i dokładnie wyrób masę. Odstaw na 30 minut do lodówki, będzie łatwiej formować kotletyzwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w
bułce tartej i smaż na rozgrzanym
oleju. Podawaj z pikantnymi sosami i surówkąŻYCZĘ SMACZNEGO!