Wykonanie
Moje dzisiejsze danie jest z cyklu zdrowe i smaczne.
Kaszę gryczaną, jak zapewne wszyscy wiedzą, warto jeść ponieważ zawiera dużo
białka i błonnika. Ponadto jest źródłem witaminy B1 oraz związków mineralnych wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Po zjedzeniu porcji
kaszy gryczanej człowiek czuje się syty ale lekki. I za to właśnie ją lubię. Kiedy padła propozycja przygotowania dania z
kaszy gryczanej w IV Kociołku Lubelskim początkowo nie miałam pomysłu bo zazwyczaj podaję ją do sosu lub obok
mięsa jako dodatek ale kiedy przemyślałam temat wymyśliłam takie kotleciki. Możemy je zjeść samodzielnie, lub jako dodatek do
mięsa, a ja uwielbiam je z
sosem pieczarkowym i surówką. Bardzo polecam swoje gryczane kotlety a także dania koleżanek, które mieszały ze mną po raz czwarty w Kociołku Lubelskim.
Składniki:400 g
kaszy gryczanej2
jajka1 duży
porok. 10
pieczareksól,
pieprzolej do smażenia
bułka tartaPora i
pieczarki posiekać, przesmażyć na łyżce
oleju.
Kaszę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić. Gdy
kasza jest już zimna, dodać
pieczarki,
pora,
jajka,
sól,
pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać
bułkę tartą i formować małe, płaskie kotleciki. Obtoczyć w
bułce tartej i obsmażyć na rumiano z każdej strony.Smacznego:)