Wykonanie
Kolejna odsłona dania ze
szpinakiem, pyszna propozycja obiadowa.
Filety z kurczaka na
szpinaku polane smakowitym sosem z
kolendrą, można podawać z
ziemniakami lub
makaronem.
składniki na 4 porcje4
filety z piersi kurczaka50 dag
mrożonego szpinaku1
cebula2 ząbki
czosnku1 i 1/2 szklanki rosołu1 szklanka kwaśnej
śmietany5 łyżek
masła1 łyżka
mąki2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka mielonej
kolendryszczypta tartej
gałki muszkatołowejsól i
pieprzprzepis
Szpinak rozmrażamy .
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę całość wrzucamy do garnka i szklimy na
maśle, dodajemy rozmrożony
szpinak i dusimy na małym ogniu około 5minut, doprawiamy do smaku
solą pieprzem i
gałką muszkatołową .Filety myjemy, osuszamy, nacieramy
solą i
pieprzem. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki
masła, smażymy filety na złoty z każdej strony. zdejmujemy z patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem.Na patelnię wsypujemy łyżeczkę mielonej
kolendry zalewamy 1 i 1/2 szklanki rosołu, dodajemy kwaśną
śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką
mąki zmieszaną z odrobiną zimnej
wody i
wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny .
Filety z kurczaka układamy na
szpinaku, polewamy odrobiną sosu .