Wykonanie
Dania z
makaronem, które przygotowuję, są szybkie i łatwe. Dzisiaj zaprezentuję jedno z nich.Składniki:(podane ilości są orientacyjne)
makaron penne (300g),
szpinak mrożony w liściach (5 mrożonych bloczków)
filet z kurczaka (400 g),
cebula (1 średnia),
śmietana (duże opakowanie 500g, polecam
śmietanę Piątnicy),
czosnek (2 ząbki),
imbir (1 łyżeczka)
kolendra (1 łyżeczka),
pieprz i
sól,
ziarna słonecznika (3 łyżki),
gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),Jak zrobić:Nastawiamy
wodę do ugotowania
makaronu.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę,
cebulę również.W moździerzu rozbijamy na pył ziarna
kolendry, dosypujemy
imbir, dokładamy
czosnek i
sól - ucieramy na gładka masę. Na patelnię nalewamy odrobię
oleju, rozgrzewamy go.
Kurczaka szybko mieszamy z
ziołowo-
czosnkową pastą. Na gorący tłuszcz wrzucamy
kurczaka i
cebulę, szybko przesmażamy, dokładamy rozmrożone liście
szpinaku, smażymy, doprawiamy
gałką muszkatołową. Patelnie zdejmujemy z ognia, powoli dolewamy
śmietanę i mieszamy. Jeśli
sos jest mało klarowny można dołożyć łyżkę
masła. Zagotowujemy całość. Na oddzielnej suchej patelni prażymy
ziarna słonecznika. ugotowany
makaron mieszamy z sosem. Na talerzu posypujemy uprażonym
słonecznikiem.Szybkie, proste, pyszne.