Wykonanie
Mówiąc najprościej, gluten to mieszanina
białek roślinnych, występująca w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia żyta, przy czym w diecie bezglutenowej zabronione są również owies, orkisz i wszystkie produkty z ich dodatkiem.Do wykluczenia glutenu ze swojej diety zmuszone są osoby chore na celiakię (tzw. choroba trzewna – trwała nietolerancja glutenu), ale na przejście na dietę bezglutenową decydują się również osoby zdrowe.źródło tabeli: www.celiakia.plGrupa produktówNie zawierają glutenuMogą zawierać glutenZawierają glutenProdukty zbożoweZboża naturalnie niezawierające glutenu:
ryż biały i brązowy,
kukurydza, gryka, proso,
amarantus, quinoa,
mąki i
kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np.
kasza jaglana z prosa, gryczana),
płatki ryżowe,
skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe,
pieczywo i
makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”,
kaszki dla dzieci
ryżowe i kukurydziane,
chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami),
bułka tarta bezglutenowa
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny,
mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenemPszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies,
mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
kasza manna,
kuskus,
kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa),
musli,
kasze owsiane,
kaszki błyskawiczne zbożowe i
mleczno – zbożowe,
makaron pszenny,
makaron żytni,pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki,
pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (
chleb biały i
razowy,
bułki,
bagietki, maca,
pumpernikiel,
pieczywo chrupkie, precle),
pieczywo cukiernicze suche (
herbatniki,
ciastka,
wafle,
biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta,
ciastka, drożdżówkipizza,
bułka do hamburgera,
bułka tartaMięso,
ryby,
jajaŚwieże nieprzetworzone
mięso,
ryby,
jajaWędliny (także te wysokogatunkowe typu
szynka), zwłaszcza tzw.
wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i
mięsne,
wędliny podrobowe (
kaszanka,
pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne
mięsne (
parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)Panierki do
mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i
produkty mleczneMleko świeże,
mleko w kartonie,
mleko zagęszczane,
mleko w proszku,
kefir,
maślanka,
jogurt naturalny, nieprzetworzony
ser biały, żółty
Jogurty owocowe,
maślanki smakowe,
napoje czekoladowe,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
serki topione,
śmietana (zagęstnik), tanie
sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe
sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny)
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego,
sery z niebieską pleśniąTłuszcze
Masło,
smalec,
margaryna,
olej roślinny,
oliwa z oliwekMajonezy, gotowe sosy (dresingi)Warzywa i
przetwory z warzywWszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (
groch,
fasola,
soczewica),
ziemniaki,
skrobia ziemniaczanaSałatki z
majonezem i dresingami o nieznanym składzie,
przeciery pomidorowe, niektóre
fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety
sojowe, pasztety
sojowe,
majonezy sojoweWarzywa smażone, panierowane
OwoceWszystkie
owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Owoce suszone niekiedy są posypywane
mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady
owocoweCukier,
słodycze, desery
Cukier,
dżem,
miód, landrynki, ciasta i
ciastka upieczone z dozwolonych produktów,
kisiele i budynie domowe z
mąki ziemniaczanej, ciasta i
ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”Guma do żucia,żelki, nadziewane
cukierki, batony, gotowe budynie,
lody,
czekolada i
czekoladki,
chipsyCiasta i
ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym
proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
NapojeHerbata,
kawa naturalna,
soki owocowe,
wody mineralne, kompoty, napary z
ziół, czyste
alkoholeNiektóre
kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane,
napoje owocowo-warzywne,
alkohole z dodatkami smakowymi
Kawa zbożowa,
kakao owsiane,
napoje słodzone słodem jęczmiennym,
piwoPrzyprawySól,
pieprz,
zioła, jednorodne
przyprawy,
ocet winny,
ocet jabłkowyJarzynki typu
vegeta,
mieszanki przypraw (np.
curry),
musztardy,
keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi,
sosy sojoweZupyZupy domowe z dozwolonych produktówZupy w proszku (instant), kostki
bulionoweZupy zaprawiane
mąką, zupy z
makaronem, z lanym
ciastemInne
Proszek do pieczenia bezglutenowy,
soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowePreparaty do odchudzania, niektóre
leki i preparaty wielowitaminowe,niektóre aromaty,
cukier waniliowyZwykły
proszek do pieczenia,hydrolizowane
białko roślinne, komunikanty z
mąki pszennej