ßßß Cookit - przepis na Pizza z mozzarellą, pomidorami i szynką

Pizza z mozzarellą, pomidorami i szynką

nazwa

Wykonanie

Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania. Dlatego pewnie ich przysmakiem jest makaron...szybki w przygotowaniu, na różne sposoby...czy to z warzywami czy jajkiem, najzwyklejszy z dodatkiem pesto- a jakiego dobrego! Chociaż kiedyś zrobiłam własnoręcznie pesto z rukoli klik i było całkiem niezłe...chyba takiego włosi nie jadają?! a jednak! może nie wiedzą co dobre? a jakie zdrowe!
Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz używaniem parmezanu . Poza tym Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek- ale i my ją przecież chętnie używamy!, pomidorów, makaronu, czosnku- ja używam go w nadmiarze!, ryb i owoców morza- które uwielbiam!. Powinno się dodać, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje kulinarne specjały Nie udało mi się skosztować wielu przysmaków kuchni włoskiej bo i też nie jestem jej znawczynią. Z reguły makarony przyrządzałam według własnego uznania bez kierowania się przepisami a pizzę robiłam zwykle z Karolowego przepisu na bułeczki choć nie mogę jej niczego zarzucić bo dobra jest! Nie ma również osoby w moim otoczeniu, która nie wołałaby po zjedzeniu jej o przepis więc coś w nim musi być...nie koniecznie Włoskiego :-)
Za to nigdy też nie próbowałam focacci a bardzo bym chciała więc planuję zrobić.
Tym razem spód pizzy z prawdziwego zdarzenia, z pożyczonej książki, której podobno mogę zapomnieć oddać :-) z serii kuchni włoskiej, którą wypatrzyłam w Gosiowej kuchni....szkoda, że tylko trzy pożyczyłam bo fajne są! Żałuj Gosia, że nie jesteś do nich przekonana :-)
inspiracja na spód z kuchennej półeczki "Kuchnia włoska"
Składniki na ciasto:
7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml letniej wody
350g mąki pszennej, typ 500
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże i cukier umieścić w naczyniu, dodać 50ml wody i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut aż mieszanka zacznie się pienić.
Mąkę, sól połączyć w misce, zrobić wgłębienie, dodac oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Całość wyrobić ręcznie lub w malakserze. Przełożyć na blat, zagnieść i na 30 minut umiescić ponownie w misce odstawiając do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na okrągłej blaszce, rozsmarować sos pomidorowy i włożyć farsz.
Składniki na farsz:
mojego pomysłu
Kulka mozzarelli
20dkg szynki konserwowej
2 duże pomidory
1 cebula
0,5 czerwonej papryki
0,5 zielonej papryki
6 szt pieczarek
bazylia, oregano, pieprz
ser żółty
parmezan
listki bazylii do dekoracji
Wszystkie składniki pokroiłam, najpierw nałożyłam dwie łyżki pomidorów z puszki, posypałam oregano i bazylią, ułożyłam szynkę, ser, papryki, cebulę, pieczarki, następnie posypałam żółtym serem oraz parmezanem. Oprószyłam pieprzem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170' na ok 20 minut.
Smacznego!
Dopisuję do konkursu:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/pizza-z-mozzarella-pomidorami-i-szynka.html