Wykonanie
Co
kraj to musaka (Moussaka). Wywodzi się z Turcji jednak tam nie podaje się musaki w wersji zapiekanej, tam jest tłusta, z dodatkiem
papryki i podawana z
kuskusem. Prócz Turcji, Grecji i niektórych
krajów bliskowschodnich, musakę przygotowuje się także na Bałkanach a w Bułgarii i Rumunii zaliczana jest do potraw narodowych. Przepisów na musakę jest wiele, nie ma tradycyjnego. Jedni dodają do niej
ziemniaki, inni kruszą
owczy ser, inni przygotowują z
sosem beszamelowym a ja przygotowałam z mieszaniną
śmietany, jaj i
mozzarelli. Dodałam również
wino i to w dodatku nie białe lecz czerwone a podałam z
kuskusem. Zupełnie nie wiem do jakiej wersji ją zaliczyć ale wiem, że była pyszna i wcale nie taka tłusta gdyż moje
bakłażany piekłam tylko spryskane
oliwą:)
Musaka (Moussaka)mojego przepisuSkładniki: na 8 osób700g
mięsa mielonego od
szynki1 puszka krojonych
pomidorów2 duże
bakłażany1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina1
cebula czerwona4 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chiligarść świeżego
oregano250ml
śmietanki 30%1
jajko125g startej
mozzarelli3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Bakłazany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać
oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Mięso wrzucić na patelnię najlepiej suchą. Dusić
mięso na "grudki", dodać 2 łyżki
oliwy z oliwek i chwilę przesmazyć. Dodać pokrojoną
cebulę oraz
czosnek, wysmazyć całość tak by
mięso było sypkie. Dodać krojone
pomidory, doprawić
solą,
pieprzem, dodać
oregano oraz
wino. Dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie warstwę pieczonych
bakłażanów, następnie
połowę mięsa i kolejną porcję
bakłażanów i tak na przemian do wyczerpania składników.Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (160') i piec 20 minut. Po tym czasie wysunąć naczynie i polać delikatnie sosem przygotowanym ze
śmietany,
jaja i
startego sera. Zapiekać kolejne 20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Posypać
zieleniną i podawać z
kaszą kuskus.Smacznego:)