ßßß Cookit - przepis na Moussaka

Moussaka

nazwa

Wykonanie

Co kraj to musaka (Moussaka). Wywodzi się z Turcji jednak tam nie podaje się musaki w wersji zapiekanej, tam jest tłusta, z dodatkiem papryki i podawana z kuskusem. Prócz Turcji, Grecji i niektórych krajów bliskowschodnich, musakę przygotowuje się także na Bałkanach a w Bułgarii i Rumunii zaliczana jest do potraw narodowych. Przepisów na musakę jest wiele, nie ma tradycyjnego. Jedni dodają do niej ziemniaki, inni kruszą owczy ser, inni przygotowują z sosem beszamelowym a ja przygotowałam z mieszaniną śmietany, jaj i mozzarelli. Dodałam również wino i to w dodatku nie białe lecz czerwone a podałam z kuskusem. Zupełnie nie wiem do jakiej wersji ją zaliczyć ale wiem, że była pyszna i wcale nie taka tłusta gdyż moje bakłażany piekłam tylko spryskane oliwą:)
Musaka (Moussaka)
mojego przepisu
Składniki: na 8 osób
700g mięsa mielonego od szynki
1 puszka krojonych pomidorów
2 duże bakłażany
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
garść świeżego oregano
250ml śmietanki 30%
1 jajko
125g startej mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłazany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Mięso wrzucić na patelnię najlepiej suchą. Dusić mięso na "grudki", dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i chwilę przesmazyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, wysmazyć całość tak by mięso było sypkie. Dodać krojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, dodać oregano oraz wino. Dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie warstwę pieczonych bakłażanów, następnie połowę mięsa i kolejną porcję bakłażanów i tak na przemian do wyczerpania składników.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (160') i piec 20 minut. Po tym czasie wysunąć naczynie i polać delikatnie sosem przygotowanym ze śmietany, jaja i startego sera. Zapiekać kolejne 20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Posypać zieleniną i podawać z kaszą kuskus.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/06/moussaka.html