Wykonanie
Chyba już kilka
razy wspominałam, że uwielbiam
bakłażany. W moim domu rodzinnym nie było tradycji jedzenia
bakłażana, więc teraz sama odkrywam to wspaniałe warzywo na różne sposoby. Tym razem mój przepis na faszerowanego
bakłażana.
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 duży
bakłażan2 średnie dojrzałe
pomidory5 plasterków
szynki (u mnie
szynka lisiecka)1 kula
mozzarelli lub 6 mini-mozzarelekgarść świeżej
bazyliiząbek
czosnkusól,
pieprzoliwaUmytego
bakłażana przekroić wzdłuż, usunąć część z liśćmi, można też usunąć dolna końcówkę, ale zostawiłam do pieczenia żeby
mieć pewność, że
bakłażan zachowa ładny kształt. Wydrążyć
bakłażana zostawiając miąższ na grubość ok. 1 cm. Tak przygotowanego
bakłażana lekko natrzeć rozkrojonym ząbkiem
czosnku, posmarować
oliwą (używam silikonowego pędzelka) i posolić.Przygotować farsz:
pomidory obrać ze skorki i pokroić w kostkę ok. 2x2 cm, wydrążony miąższ
bakłażana pokroić na kawałki podobnej wielkości.
Szynkę pokroić w paki o szerokości ok, 0,5 cm.
czosnek i
bazylię posiekać drobno. Wszystkie składniki farszu wymieszać dokładnie, doprawiając
solą,
pieprzem i ok. 1 łyżką
oliwy.Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych
bakłażanów. Na wierzchu ułożyć plastry
mozzarelli Ja akurat miałam mini-
mozzarelki, wiec ułożyłam zgrabny szlaczek przez środek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę.