ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi

Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

W sobotnie popołudnie oddałam oddałam władzę w lawendowej kuchni mojemu Mężowi;) I takie cuda mogliśmy jeść na dzisiejszą kolację;)
Pychota!
Składniki:
dwie małe gałązki pomidorków koktajlowych
25g masła
5 jajek
kilka plasterków szynki
ciemne pieczywo
łyżka śmietany kremówki
oregano
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pomidorki układamy na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem i zostawiamy na małym ogniu.
Równocześnie na drugiej patelni przygotowujemy grzanki na oliwie lub masełku - zależy co kto woli. Mogą być też grzanki z opiekacza.
Jajka wbijamy do garnka, dodajemy masło i dopiero teraz stawiamy na ogień, cały czas mieszając. Do mieszania najlepiej nadaje się silikonowa szpatułka.
Gdy garnek się rozgrzeje zdejmujemy go z ognia i mieszamy chwilę na boku. Operację powtarzamy do momentu aż jajka w miarę się zetną. Wtedy zdejmujemy je z ognia i dodajemy śmietanę. Pamiętamy aby ciągle mieszać. Dzięki temu chłodna śmietana nada jajkom delikatności i puszystości. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Wracamy z garnkiem na ogień i mieszając czekamy aż jajka zetną się odpowiednio.
Pomidorki zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz obok grzaneczek. Na patelnię po pomidorkach układamy plasterki szyneczki i opiekamy ją na mocnym ogniu przez 30 sekund z każdej strony i wykładamy na talerz obok pomidorków i grzaneczek.
Jajka przekładamy z garnka na grzaneczki lub plasterki opieczonej szyneczki.
Przystępujemy do konsumpcji. Bon apetit:)
Na koniec jeszcze jedna ważna kwestia - mieszanie. Dzięki ciągłemu mieszaniu i napowietrzaniu jajecznica jest jedwabiście gładka i puszysta. Co ważniejsze nie ma w niej żadnych większych kawałków, dzięki czemu możemy ją rozsmarować na grzaneczkach jak pastę.
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/01/jajecznica-z-pomidorkami-koktajlowymi.html