Wykonanie
Szybko zleciał nam pierwszy wspólny roczek z naszym maluchem. Jak to jest być Mamą? Intensywnie :) Człowiek odkrywa, że potrafi robić sto rzeczy naraz. I nie pamięta, kiedy ostatnio udało mu się wypić gorącą
kawę i zjeść ciepły obiad ;)Przynajmniej na początku. Teraz mam już pewne sposoby na wygospodarowanie chwili, żeby np. przeczytać kawałek książki . Wymaga to, co prawda pewnej umiejętności manewrowania
wózkiem jedną ręką, ale w efekcie drzemka malucha może być doskonałym momentem na lekturę. A
kawa w termosie lub na wynos z ulubionej kawiarni budzi do życia ;) Na naszym
stole zaczęły natomiast gościć potrawy proste i niewyszukane - typu: wrzuć wszystko do garnka i wymieszaj". A najlepiej jeszcze takie, które będzie mógł skubnąć z talerza nasz maluch. W taki oto sposób powstała "Jajecznica z
jarmużem". Przepis może i banalny, ale wcześniej nie wpadłam na pomysł, że
jarmuż można dodać do
jajek ;) A można! I smakuje, to całkiem, całkiem...Składniki:5
jajekgarść
jarmużu1/2
papryki1 soczysty
pomidor1
czerwona cebula1 ząbek
czosnkumozzarellaoliwa z oliweksólpieprzNa patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i wyciśnięty
czosnek. Dodajemy umyty
jarmuż. Po ok. 5 min. dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i
pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skóry). Całość dusimy na małym ogniu przez kolejne 5-10 min. Wbijamy
jajka. Mieszamy i czekamy, aż się zetną. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę
mozzarellę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Jemy gorące ze świeżym,
chrupkim chlebem :)