Wykonanie
Dziś pochwalę się moim wytworem z
ciasta filo a jest nim wersja
szpinakowo twarogowa za sprawą firmy wiemcojem.pl, która dostarczyła mi produkty lokalne takie jak
szpinak- z pierwszej ręki od rolnika, z
pola, świeżutki, o pięknych "niewymiętolonych" liściach aż szkoda było go wrzucać na patelnie! Otrzymałam również wiejski
twaróg i
masło z fantastycznym kwiecistym wzorem po odpakowaniu ale co tam wzór, jaki smak prawdziwego
masła- kiedyś w byłej pracy miałam klientkę, która miała własną produkcję mleczarską. Przynosiła nam swoje produkty:
twaróg i
masło, które miało dokładnie taki sam smak,
śmietankowy zapach jak to otrzymane od "wiem co jem"to były fajne czasy :) a jaki sernik można było wyczarować z tego
twarogu- nie do opisania! Ale...znalazł się ktoś, kto pomyślał o tym by dać możliwość innym skorzystania z oferty lokalnej, prosto od producenta. Zamawiasz, jesteś pewien, że przywiezione produkty są świeże, pakowane w dniu odbioru i dostarczane do klienta w tym samym dniu a co najważniejsze nie musisz samodzielnie jechać do rolnika by coś sobie kupić- wystarczy złożyć zamówienie w granicach 50 zł a dostawę masz gratis.Zapomniałabym...przywieziono mi jeszcze
zielony groszek ale niestety nie udało mi się z niego nic wyczarować prócz pstryknięcia foto od którego zaczynam być uzależniona :)
groszek najzwyczajniej w świecie ugotowałam na parze przez 10 minut i zjadłam- był pyszny, trochę obierania przy nim było ale co tam gimnastyka rąk też czasem się przydaje. Polecam serdecznie lokalne produkty i zapraszam na moje wspaniałe, pachnące
rozmarynem ciasto filo:) i życzę Wam wszystkim cudownego weekendu!
Ciasto Filo ze
szpinakiem i wiejskim
twarogiemmojego przepisuSkładniki: na 2 tartaletki150g mrożonego
ciasta filo w płatach500g
świeżego szpinaku (mój był prosto od rolnika)50g
wiejskiego sera twarogowegojedno ubite na sztywno
białko jaja50g startego
parmezanu2 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z limonki100g
wiejskiego masła2 gałązki
rozmarynu + 1 do dekoracji
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ciasto filo należy odmrozić. W tym czasie stopić
masło i odstawić by ostygło, jednak nadal musi być płynne.Na jednej łyżce
oliwy z oliwek usmażyłam rozgnieciony
czosnek z listkami
rozmarynu, następnie dodałam oczyszczony i osuszony
szpinak smażąc do czasu aż listki zwiotczeją- nie za długo.
Ser twarogowy pokruszyłam na kruszonkę, zmieszałam z
parmezanem i doprawiłam
solą i
pieprzem.Do usmażonego, schłodzonego
szpinaku dodałam
limonkę oraz
białko jaja, posypałam okruszkami
twarogu zmieszanego z
parmezanem i odstawiłam.Przygotowałam dwie tartaletki, na dno każdej z nich wyłożyłam sześć płatów
ciasta filo, każdy płat z osobna należy posmarować stopionym, płynnym
masłem. Na filo wyłożyłam farsz ze
szpinaku i
sera, przykryłam kolejnymi sześcioma płatami filo, po środku zrobiłam nożem nacięcie i przykryłam wierzch ciasta,
ciastem które wystawało z poza foremek. Zapiekałam ok 30 minut w temperaturze 150'C ale należy obserwować czy ciasto nie za bardzo się rumieni. Udekorowałam po upieczeniu gałązką
rozmarynu i podałam.Smacznego!A to zjedzony w tri -miga
groszek:)
Dodaję do akcji: