ßßß Cookit - przepis na Wiosenne śniadanie - jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Wiosenne śniadanie - jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jajecznicę ze szpinakiem, a Wy? Wystarczył jeden telefon: "chcesz szpinak, to przyjeżdżaj narwać, mam go dużo". No to pojechałam, a jakże! I rzuciłam się w te zagony i rwałam jak szalona. A szpinak wylądował tego samego dnia na moim talerzu, razem z jajecznicą. Podobnie dzisiaj rano, na śniadanie. Zostało go jeszcze sporo, więc siedzę i dumam, co tu z nim jeszcze zrobić. Uwielbiam szpinak, co powtarzam przy każdej, nadarzającej się okazji.
- 5-6 jajek minus białko z jednego jajka
- średniej wielkości pomidor
- 2-3 garście szpinaku świeżego szpinaku
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Patelnię stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy na niej masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy szpinak, pokrojone pomidory i posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty. Wbijamy jajka i często mieszając smażymy jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy np. z razowymi tostami.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/06/wiosenne-sniadanie-jajecznica-ze.html