Wykonanie
Uwielbiam jajecznicę ze
szpinakiem, a Wy? Wystarczył jeden telefon: "chcesz
szpinak, to przyjeżdżaj narwać, mam go dużo". No to pojechałam, a jakże! I rzuciłam się w te zagony i rwałam jak szalona. A
szpinak wylądował tego samego dnia na moim talerzu, razem z jajecznicą. Podobnie dzisiaj rano, na śniadanie. Zostało go jeszcze sporo, więc
siedzę i dumam, co tu z nim jeszcze zrobić. Uwielbiam
szpinak, co powtarzam przy każdej, nadarzającej się okazji.- 5-6
jajek minus
białko z jednego
jajka- średniej wielkości
pomidor- 2-3 garście
szpinaku świeżego szpinaku- średnia
cebula- ząbek
czosnku- 2 łyżki
masła-
sól i
pieprzPatelnię stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy na niej
masło. Wrzucamy
cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy
szpinak, pokrojone
pomidory i posiekany
czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty. Wbijamy
jajka i często mieszając smażymy jajecznicę. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Podajemy np. z razowymi tostami.Smacznego!