Wykonanie
Letnie, sycące śniadanie. W przepisie Agnieszki Kręglickiej pojawia się jeszcze z
papryką, ale ja jej akurat nie miałam. Zamiast ząbka
czosnku, użyłam
masła czosnkowego.
Będę wracać na pewno, a przy okazji może podmienię też zdjęcie w łudząco podobnych Huevos Rancheros ?
Składniki:pół
cebuli2
jajka1 duży
pomidorsól,
pieprz, kumin
masło czosnkowe (lub
masło /
olej +
czosnek)Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Dodać do
cebuli i dusić, aż powstanie dość gęsty sos. Doprawić do smaku. Rozsunąć
pomidory i w każdy otwór wbić
jajko. Dusić, aż
białko się zetnie, a
żółtko będzie jeszcze płynne. Można posypać
natką lub
bazylią. Podawać od razu, na przykład z czosnkowymi grzankami.