Wykonanie
Niedzielne śniadanie to moja działka. Choćby się paliło, waliło..nie ważne:)
Plan podziału weekendowych śniadań mamy opanowany od jakiegoś czasu i to genialny pomył. Niedziele należą do mnie. Moje towarzystwo lubi jajecznicę, dlatego wymyślam różne wersje. Szakszuka to danie, które
jadłam sto lat temu (noo...może prawie:)) w Tunezji. Bardzo mi wtedy smakowało, ale kompletnie o tym zapomniałam. Przypomniało mi się podczas przeglądania zdjęć, i proszę:) Pyszne, aromatyczne danie. Śniadanie mistrzów
Składniki3-4
pomidory pozbawione skóry1
cebula2 ząbki
czosnku4
jajkasólpieprzszczypta kuminuszczypta ras el hanoutWykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż
zrobi się szklista. Dodaj
pomidory pokrojone w kostkę i drobno pokrojony
czosnek. Podsmaż chwilę. Przypraw do smaku. Zrób niewielkie wgłębienie i wbij
jajko. Postępuj tak z każdym
jajkiem. Przykryj patelnię przykrywką. Zmniejsz temperaturę i smaż aż
jajka będą ścięte tak, jak lubisz. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, ze świeżym
pieczywem.Smacznego!