Wykonanie
Takie dania uwielbiam, szczególnie że jestem świadoma tego, że
mogę zapakować je do pracy i zjeść nawet na zimno co oczywiście poczyniłam. Czy mój quiche może być tartą? Pamiętam jak swojego czasu zastanawiałam się jaka jest różnica
między dwoma plackami bo przecież oba wykonane są z kruchego lub
francuskiego ciasta i w końcu trafiłam na fajny artykuł, który pozwolił mi zrozumieć co jest co :) Zatem mój quiche jak najbardziej może zwać się tartą i wszystko co posiada jajeczno
śmietanowe w dodatku wytrawne wypełnienie może być i tartą i quiche ale za to quiche nigdy nie może być słodki ! więc wszystko jasne a ja w ramach, że rzadko dodaję posty związane z kuchnią francuską, nazwałam mój wytrawny placek quiche, choćby ze względu na nazwę bloga, która zupełnie nie spełnia walorów
smakowych Alzacji :) może czas ją zmienić?
przepis własnySkładniki: na kruche ciasto125g
mąki pszennej100gr lodowatego
masła1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego1
żółtkoSkładniki: na farsz1/2
bakłażana2 obrane ze skórki
pomidory1/2
czerwonej papryki1/2
papryczki chili1/2 kostki
sera fety125g startej
mozzarelli lub innego
żółtego sera1/2 pęczka zielonej
pietruszkigarść świeżego
oregano125ml
śmietanki 30%3
jaja2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate
masło, wsypać
sól,
żółtko i jedną łyżkę
jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę
jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220', blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać pokrojony w plastry
bakłażan i
paprykę pociętą na paski, oprószyć
solą, skropić
oliwą z oliwek i piec do miękkości.
Pomidory i
fetę pokroić w kostkę,
pietruszkę i
oregano posiekać.Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut, następnie schłodzić i na wierzch układać
bakłażan w plastrach,
paprykę,
pomidory oraz kostki
fety. Posypać wszystko posiekaną
pietruszką.
Jaja roztrzepać ze
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem, dodać startą
mozzarellę lub inny
żółty ser i zalać wierzch, posypać pokrojoną ukośnie
papryczkę chili i piec 30 minut.Smacznego :)