Wykonanie
SKŁADNIKI / 1-2 porcje
jajka, 2 szt.
sól, 1/2 łyżeczki
mąka pszenna, 40 g
oregano, 1 łyżeczka
mleko, 80 ml
masło, 1-2 łyżkiDODATKOWO
pomidorki rzymskie, ok. 150 g
oliwa z oliweksól,
pieprz,
oreganojogurt naturalny,
bazyliaparmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno z
solą.
Żółtka zmiksować z
mąką,
oregano i
mlekiem. Dodać ubite
białka i bardzo delikatnie wymieszać.Na patelni rozpuścić łyżkę
masła i wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na delikatnym ogniu. Następnie omlet poszarpać na kawałki za pomocą 2 widelców. Jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać trochę
masła. Kawałki omleta przełożyć na talerz.Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
pomidorki. Większe można poprzekrawać na pół. Chwilę dusić na małym ogniu. Przyprawić
solą, pierzem i
oregano.Na kawałkach omleta ułożyć
pomidorki. Polać
jogurtem, posypać świeżą
bazylią i tartym
parmezanem.