Wykonanie
Jesienno - zimowe poranki nie muszą być szare i ponure. Mogą być pogodne niczym barwy
słonecznej Italii. Gdy na nasz talerz zawita puszysty omlet z pesto,
pomidorem i
mozzarellą, choć przez chwilę możemy poczuć się jak na włoskich wakacjach.
3
jajka + 1 łyżka
mlekaszczypta
soliszczypta
pieprzumasło do smażenia
ser mozzarella, starty na tarce (duże oczka)
pomidor – pokrojony w pół plastrypesto
bazyliowe1-2 łyżki startego
parmezanu lub
grana padano1. Na patelni rozpuszczamy
masło.W miseczce mieszamy w międzyczasie
jajka z 1 łyżką
mleka,
pieprzem i szczyptą
soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu.
Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund, np
łopatką. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty.
Kiedy
jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Omlet smażymy, aż
jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu.
Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego
jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru
jajek z wierzchu omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.2. Na
omlecie rozkładamy równomierna warstwą połowę startej
mozzarelli. Zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnie pokrywką. Czekamy kilka chwil, by
ser zaczął się roztapiać.3. Zsuwamy omlet na talerz, smarujemy pesto i układamy kawałki
pomidora. Posypujemy startym
parmezanem.