Wykonanie
Mam taką swoją małą tradycję. W każdy weekend celebruję śniadania. Zazwyczaj robię je na ciepło i razem z talerzem i
kubkiem kawy wracam do łóżka 🙂 Mam swoje ulubione. Jeśli nie testuję nic nowego na bloga, zazwyczaj na moim talerzu lądują omlet cesarki, tosty francuskie z różnymi dodatkami lub jajecznica z chorizo . Ale coś czuję, że te niepozorne grzanki wyprą którąś z tych pozycji.SKŁADNIKI / 2 grzanki
bułka, 1 szt.
oliwa z oliwekpomidorki koktajlowe / rzymskie, 8-10 szt.
sól,
pieprzjajka, 2 szt.
masło do smażeniaDO PODANIA
grana padanoświeża
bazyliaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bułkę przekroić na pół. Skropić
oliwą i zarumienić na patelni. Przełożyć na talerz.Na tej samej patelni rozgrzać więcej
oliwy. Wrzucić
pomidorki. Te większe można wcześniej poprzekrawać na pół. Przyprawić
solą i
pieprzem. Chwilę smażyć na średnim ogniu, do momentu aż ładnie się zarumienią i zaczną pękać. Odłożyć na talerz.Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. Rozpuścić
masło.
Jajka dobrze rozbełtać za pomocą rózgi. Przyprawić
solą. Wlać na patelnię, smażyć cały czas mieszając. KIedy jajecznica osiągnie waszą ulubioną konsystencję, przełożyć ją na grzanki. Na wierzchu ułożyć
pomidorki. Posypać
serem i
bazylią. Skropić odrobiną
oliwy i przyprawić
pieprzem.